Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Nieuwe beeldverhalen voor jongeren met een ouder met een kwetsbaarheid

Beeldverhalen KOV

Praten over psychische problemen in een andere taal is lastig. Voor jongeren die de Nederlandse taal nog niet goed kennen, zijn er daarom beeldverhalen. De nieuwe beeldverhalen gaan over jongeren met ouders met een kwetsbaarheid. Eén beeldverhaal is voor jongeren van ouders met psychische problemen, het andere voor jongeren van ouders met een verslaving. De beeldverhalen helpen kinderen en jongeren om deze problematiek beter te herkennen en begrijpen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Trimbos-instituut bieden de beeldverhalen in vier talen aan.

Begrijpelijk informatiemateriaal

Voorlichtingsmateriaal over psychische problemen is vaak te lastig voor jongeren die de Nederlandse taal (nog) niet goed machtig zijn. Daardoor kunnen hun problemen onopgemerkt blijven. Het project Beeldverhalen ontwikkelt begrijpelijk informatiemateriaal, met als resultaat beeldverhalen en animaties over veelvoorkomende psychische problemen.

Herkenning in een lastige situatie

De nieuwe beeldverhalen en animaties zijn handige tools om te gebruiken in de praktijk. Ze geven jongeren herkenning, zodat ze zich niet meer alleen of schuldig hoeven voelen. De jongere ziet een situatie waarin een ouder psychische problemen of een verslaving heeft. Ouders en jongeren krijgen tips om met hun situatie om te gaan. Na het zien van de beeldverhalen, weten ze bij wie ze terecht kunnen.

In vier talen beschikbaar

In Nederland kan niet elke jongere goed lezen en schrijven. Informatie over psychische problemen is voor deze jongeren moeilijk te begrijpen. De problemen van laaggeletterden, vluchtelingen en immigranten kunnen onopgemerkt blijven. Daarom zijn de Beeldverhalen in vier talen beschikbaar: Pools, Tigrinya, Arabisch en Nederlands. Zo bereikt de kennis een zo breed mogelijke groep jongeren.

Alle beeldverhalen op één plek

De beeldverhalen en animaties vind je op de websites van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Trimbos-instituut. Bekijk de twee nieuwe Beeldverhalen over kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van ouders met verslaving.

Samenwerking

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Trimbos-instituut maakten deze beeldverhalen. Dit deden zij samen met praktijkexperts van verschillende culturele achtergronden, experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving.

Een jongerenpanel hielp actief om het project aan te laten sluiten bij hun behoeften en leefwereld. De beeldverhalen en animaties zijn mogelijk gemaakt door Stichting Hulp aan Kinderen in Gezinsverpleging.

Meer over KOPP/KOV bij het Kenniscentrum

Kennisdossier ‘Jeugd-ggz voor kinderen van ouders met een kwetsbaarheid (KOPP/KOV, KVBO, kindvanauti)’ voor professionals

Meer over KOPP/KOV bij het Trimbos-instituut

Informatieboekjes en informatiekaarten voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen

Dossier: Kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV)

Tags