Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Depressie bij kinderen en jongeren (stemmingsstoornis)

Transgender jongeren lachen

Wat is een depressie?

Ieder kind voelt zich weleens somber, heeft een poosje weinig energie of is prikkelbaar. Maar als deze gevoelens langer dan enkele weken duren, kan het zijn dat je kind een depressie heeft. Een depressie gaat vaak wel weer over, maar kan ook terugkomen. Snel hulp zoeken is belangrijk, het kan ervoor zorgen dat de depressie minder lang duurt. Ook is dan de kans kleiner dat je kind weer een depressie krijgt.

Transgender jongeren lachen

Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een depressie. Iedereen kan het op een andere manier ervaren. Dat geldt ook voor jou als ouder. Wanneer je kind een depressie heeft, kan dat een enorme impact op je hebben, en op jullie gezin.

Het kan zijn dat je kind het gevoel heeft dat hij niet meer wil leven. Denkt je kind weleens aan de dood, of maak je je zorgen als ouder? Chat met 113 of bel ze via 0900-0113. Of neem via een andere weg contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

>> Meer over depressie op Brainwiki.nl 

Gripopjedip.nl

Gripopjedip.nl is een platform voor jongeren die somberheid ervaren en daar wat aan willen doen. Voor informatie, cursus of contact met een 'dipdeskundige'.

Alle inhoud van Grip op je dip gaat uit van wetenschappelijke kennis.

Meer over depressie

Beeldverhaal en animatie over depressie

Terug naar boven
Samen Sterk

Krachtig je kind ondersteunen bij somberheid en depressie
Carine Kielstra-van der Schalk
Ouders of hulpverleners van een jongere met somberheid of depressie vinden in dit boek talloze tips en adviezen over hoe je het kind krachtig kunt ondersteunen bij somberheid en depressie. Deze adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring met het begeleiden van ouders in de oudercursus ‘Samen Sterk’*.

>> Bestel ‘Prozac is mijn paracetamol’ bij Bol.com

En Prozac is mijn paracetamol

Zestien en depressief
Charlie Bee
Als Charlie 14 jaar is besluiten haar ouders te scheiden. Twee jaar later krijgt ze te horen dat zij een depressie heeft. Ze krijgt medicijnen, bezoekt een psycholoog en wordt uiteindelijk opgenomen in een kliniek. Op het moment dat ze een afscheidsbrief schrijft beseft ze dat ze geen afscheid wil nemen van personen die haar dierbaar zijn. Dit zorgt voor verandering. Ze begint aan een lange klim omhoog. In dit boek schrijft Charlie haar eigen verhaal. Ze schrijft over haar paniekaanvallen, dat ze zichzelf snijdt en over een zelfmoordpoging die ze gedaan heeft.

>> Bestel ‘Prozac is mijn paracetamol’ bij Bol.com

De genezing van de krekel

Toon Tellegen
Op een dag voelt de krekel zich somber. De dieren doen er alles aan om het sombere gevoel te verdrijven uit het hoofd van de krekel. Het duurt een hele tijd voor de krekel zich weer beter voelt.

>> Bestel ‘De genezing van de krekel’ bij Bol.com

Verloren

Milou van der Horst
Verhaal over de twee vriendinnen Lieke en Demi. Lieke heeft veel problemen. Aan het begin van het boek raakt ze spoorloos verdwenen en ze laat een briefje achter. Demi is ontzettend ongerust en verdrietig om haar vriendin.

>> Bestel ‘Verloren’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie bij depressie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.