Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Depressie bij kinderen en jongeren (stemmingsstoornis)

Meisjes Praten

Wat is een depressie?

Ieder kind voelt zich weleens somber, heeft een poosje weinig energie of is prikkelbaar. Maar als deze gevoelens langer dan enkele weken duren, kan het zijn dat je kind een depressie heeft. Een depressie gaat vaak wel weer over, maar kan ook terugkomen. Snel hulp zoeken is belangrijk, het kan ervoor zorgen dat de depressie minder lang duurt. Ook is dan de kans kleiner dat je kind weer een depressie krijgt.

Meisjes Praten

Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een depressie. Iedereen kan het op een andere manier ervaren. Dat geldt ook voor jou als ouder. Wanneer je kind een depressie heeft, kan dat een enorme impact op je hebben, en op jullie gezin.

Het kan zijn dat je kind het gevoel heeft dat hij niet meer wil leven. Denkt je kind weleens aan de dood, of maak je je zorgen als ouder? Chat met 113 of bel ze via 0900-0113. Of neem via een andere weg contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

>> Meer over depressie op Brainwiki.nl 

Gripopjedip.nl

Gripopjedip.nl is een platform voor jongeren die somberheid ervaren en daar wat aan willen doen. Voor informatie, cursus of contact met een 'dipdeskundige'.

Alle inhoud van Grip op je dip gaat uit van wetenschappelijke kennis.

Mijn kind krijgt medicatie bij depressie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘Kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘Is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Meer over depressie

Beeldverhaal en animatie over depressie

Terug naar boven
En Prozac is mijn paracetamol

Zestien en depressief
Charlie Bee
Als Charlie 14 jaar is besluiten haar ouders te scheiden. Twee jaar later krijgt ze te horen dat zij een depressie heeft. Ze krijgt medicijnen, bezoekt een psycholoog en wordt uiteindelijk opgenomen in een kliniek. Op het moment dat ze een afscheidsbrief schrijft beseft ze dat ze geen afscheid wil nemen van personen die haar dierbaar zijn. Dit zorgt voor verandering. Ze begint aan een lange klim omhoog. In dit boek schrijft Charlie haar eigen verhaal. Ze schrijft over haar paniekaanvallen, dat ze zichzelf snijdt en over een zelfmoordpoging die ze gedaan heeft.

>> Bestel ‘Prozac is mijn paracetamol’ bij Bol.com

De genezing van de krekel

Toon Tellegen
Op een dag voelt de krekel zich somber. De dieren doen er alles aan om het sombere gevoel te verdrijven uit het hoofd van de krekel. Het duurt een hele tijd voor de krekel zich weer beter voelt.

>> Bestel ‘De genezing van de krekel’ bij Bol.com

Verloren

Milou van der Horst
Verhaal over de twee vriendinnen Lieke en Demi. Lieke heeft veel problemen. Aan het begin van het boek raakt ze spoorloos verdwenen en ze laat een briefje achter. Demi is ontzettend ongerust en verdrietig om haar vriendin.

>> Bestel ‘Verloren’ bij Bol.com

Terug naar boven

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar depressie bij kinderen en jongeren.