Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat kan ik als ouder doen?

Meisje kleuter moeder buiten

Als ouder heb je een belangrijke rol in het organiseren van de zorg voor je kind. Dit kan verschillende vragen bij je oproepen. Hieronder vind je een antwoord op veelgestelde vragen door ouders.

Meisje kleuter moeder buiten

Zorgen om je kind

Wanneer je je dringende zorgen maakt, is het belangrijk om direct hulp te vragen bij:

  • Huisarts of huisartsenpost
  • Politie (bij spoed 112; bij geen spoed 0900 – 8844)

Heb je geen direct dringende zorgen maar wil je wel graag dat passende hulp op gang komt, neem dan contact op met één van onderstaande partijen:

  • Huisarts
  • Wijkteam
  • Jeugdarts van consultatiebureau of school

Lees verder:
>> Wegwijs in de zorg

Terug naar boven

Als ouder ken je je eigen kind het beste. Toch kan het soms lastig zijn om te herkennen dat het niet goed met hem gaat.

Thuisarts.nl legt uit dat het belangrijk is om hulp te zoeken wanneer je kind:

  • Bepaalde dingen niet meer durft te doen
  • Geen zin meer heeft om dingen te doen
  • Geen plezier meer lijkt te kunnen hebben
  • Langere tijd (meerdere weken) opvallend boos en opstandig is
  • Erg veel bezig is met lijnen/afvallen
  • Langere tijd slecht slaapt
  • Spijbelt of niet meer naar school wil

Het kan zijn dat je kind, plotseling of al een tijdje, gedrag laat zien waar je je zorgen om maakt. Dit kan ander gedrag zijn dan hierboven staat beschreven. Wanneer je als ouder een onderbuikgevoel hebt dat er iets aan de hand is, is dat voldoende reden om aan de bel te trekken.

Terug naar boven

Wanneer je kind een kwetsbaarheid heeft voor psychische problemen, kan het te maken krijgen met stigma. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je kind en voor jou als ouder.

>> Meer weten over stigma, het effect ervan en wat je kunt doen

Terug naar boven

Hulp organiseren

Wanneer het niet goed gaat met je kind, doet dat wat met jou als ouder. Het kan zwaar zijn om te zien dat je kind lijdt. Je wil helpen, maar weet niet goed hoe. Wat kun je als ouder beter wel of niet doen? Hoe ga je het gesprek aan met je kind? Belangrijke vragen, waar niet meteen een antwoord op is. Want ieder kind is anders en iedere ouder is anders. En dus is maatwerk nodig; hulp die is afgestemd op jullie situatie.

Voor concrete tips kun je het beste bij het wijkteam terecht. Maar misschien helpt het ook al om het te bespreken met iemand die dicht bij je staat. Of met mensen die in dezelfde situatie zitten. Dat kan bijvoorbeeld bij een belangenvereniging.

Sommige ouders vinden het fijn om informatie en tips uit boeken te halen. Op de pagina’s onder ‘Mijn kind heeft…’ vind je verschillende leestips.

Lees verder:
>> Ervaringen delen
>> Wegwijs in de zorg

Terug naar boven

Als ouder is het belangrijk om in contact te zijn met de school van je kind. Zeker wanneer hij daar wat extra’s nodig heeft. Vanuit school wordt graag met je meegedacht over passende zorg binnen of buiten school. Wanneer je kind wordt onderzocht of in behandeling is, kan het veel opleveren wanneer de hulpverlener ook contact heeft met school. School maakt immers een groot deel uit van het leven van je kind. Geef het op school dus aan wanneer je kind onderzocht wordt of behandeling krijgt. Spreek elkaar met enige regelmaat zodat je plannen kunt maken, deze kunt evalueren en bijstellen. Dat komt de zorg voor je kind ten goede.

Lees verder

Op de volgende pagina’s vind je veel informatie over passend onderwijs, wet- en regelgeving en jouw positie als ouder daarin.

>> Kennisbank Onderwijs (Balans, vereniging voor ouders)
>> Passend Onderwijs (Rijksoverheid)

Terug naar boven

Als ouder wil je ervoor zorgen dat je kind de juiste hulp krijgt. Voor veel ouders is dit een moeilijke zoektocht. Onder Wegwijs in de zorg vind je informatie over de routes die je hiervoor kan bewandelen.

Lees verder:
>> Wegwijs in de zorg

Terug naar boven

Misschien kan je kind niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis mee in de trein, metro, tram en bus.

>> Vraag hier de OV-Begeleiderskaart aan

Terug naar boven

Naar de hulpverlener

Je hebt (samen met je kind) een afspraak bij een hulpverlener. Dat kan best spannend zijn, zeker de eerste keer. Wat wil je vragen? Wat wil je vertellen? Hoe bereid je je voor?

Bedenk van tevoren, eventueel samen met je kind, waar je het over wil hebben. Het kan per organisatie of soort hulp verschillen of je kind en jij apart van elkaar worden gezien, of juist samen. Dit hangt ook af van de leeftijd van je kind.

Het kan helpen om van tevoren wat dingen op te schrijven. Door het zichtbaar te maken voor jezelf, kun je het goed bespreken met je hulpverlener. Bedenk welke dingen momenteel het meeste spelen, bij je kind, of bij jezelf. Wat voor gedrag laat je kind zien, hoe vaak zie je dat, en wat doet dat met jou als ouder? Misschien heb je ook vragen over de duur van de behandeling, of er nog meer hulpverleners worden betrokken, of hoe je de hulpverlener tussentijds kan bereiken.

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om te vertellen wat er bij je kind of jezelf speelt, of dat je niet zo goed weet wat er allemaal aan de hand is. Dat komt vaak voor. Iets opschrijven is dan lastig. Dat is helemaal niet erg. De hulpverlener is erin gespecialiseerd om het gesprek met jou aan te gaan.

Terug naar boven

Op Brainwiki.nl staat informatie voor kinderen en jongeren waarmee zij zich kunnen voorbereiden op een eerste gesprek met een hulpverlener. Je kunt je kind hierop wijzen, of eventueel samen de site bezoeken.

Lees verder

>> Brainwiki.nl: Dé website voor jongeren over psychische problemen

Terug naar boven

Zorg voor jezelf

Wanneer je kind met hulpverlening in aanraking komt, kun je als ouder het vertrouwen in je eigen (opvoed)kwaliteiten verliezen. En dat terwijl jij degene bent die je kind het beste kent. Het is van belang dat je in deze periode ook blijft stilstaan bij wat jij zelf nodig hebt. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Bespreek je gevoelens van twijfel, onmacht of wanhoop met iemand die dicht bij je staat, of bijvoorbeeld met de huisarts of het wijkteam. Het kan ook helpen om ervaringen te delen met andere ouders.

Lees verder:
>> Ervaringen delen

Terug naar boven

Het komt veel voor dat grootouders, buren of bekenden een andere mening hebben over de opvoeding van jouw kind. Of over de hulp die je wel of niet organiseert. Dit kan erg vervelend zijn en je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Het kan helpen om hiervoor contact te leggen met Balans, vereniging voor ouders, of om dit met andere ouders te bespreken via lotgenotencontact.

Voor een overzicht van de verschillende patiëntenverenigingen kun je terecht op de volgende pagina’s: Aanhoudende lichamelijke klachten, ADHD, Angst, Autisme, Borderline persoonlijkheidsstoornis, Depressie, Dwang (OCS), Eetstoornissen, Gedragsstoornissen (ODD/CD), Kindermishandeling, Licht verstandelijke beperking, Ouder met een kwetsbaarheid, Psychose, Tics, Transgender, Trauma, Verslaving

Lees verder:
>> Ervaringen delen

Terug naar boven

Misschien heb je vragen aan ouders die hetzelfde meemaken, of deel je graag ervaringen met ze. Of je hebt behoefte aan laagdrempelig contact met een hulpverlener die een luisterend oor kan bieden voor jouw vragen of zorgen.

Lees verder:
>> Ervaringen delen

Terug naar boven

Praktische opvoedinformatie

NjJi.nl biedt opvoedadviezen voor ouders van kinderen in alle leeftijden. Ook vind je hier waar je in jouw buurt terecht kan met opvoedvragen.

Schouders.nl biedt informatie voor ouders van een kind met een lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsproblematiek.

Balans, vereniging voor ouders biedt opvoedtips voor ouders van kinderen in alle leeftijden.

Babywerk.nl biedt praktische handvatten en preventieve interventies voor gezinnen met een baby. Zowel tijdens de zwangerschap als in de babytijd.

Helderopvoeden.nl biedt opvoedtips voor ouders van pubers

Naasten in Kracht

Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid: partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden.

>> Bezoek Naasteninkracht.nl