Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Als je kind volwassen wordt

Vier jongeren zitten buiten te praten

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. De zorg valt niet langer onder de jeugd-ggz, maar onder de volwassenen-ggz. Je kind gaat eigen risico betalen en het kan zijn dat hij een andere behandelaar krijgt toegewezen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang.

Hieronder krijg je antwoorden op vragen over wat er verandert als je kind 18 jaar wordt en wat je als ouder kunt doen in deze voorbereiding.

Vier jongeren zitten buiten te praten

Tot 18 jaar is de gemeente is verantwoordelijk voor de zorgkosten van je kind. Behandelingen in de jeugd-ggz vallen onder het basispakket van de zorgverzekering en worden daarom altijd vergoed. Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Dat verandert wanneer je kind 18 jaar wordt. Dan gaan de zorgkosten van de gemeente naar de zorgverzekeraar. Je kind betaalt dan zelf het eigen risico. Omdat zorgverzekeraars niet altijd contracten hebben met dezelfde behandelaren als de gemeente, kan het voorkomen dat je kind bij een andere behandelaar moet starten.

Terug naar boven

Vanaf 18 jaar worden de zorgkosten betaald via de zorgverzekeraar, en niet meer door de gemeente. Omdat zorgverzekeraars niet altijd contracten hebben met dezelfde behandelaren als de gemeente, kan het voorkomen dat je kind bij een andere behandelaar moet starten.

Per zorginstelling verschilt het of je kind zijn behandelaar kan behouden. Dit bepaalt de zorginstelling zelf. Er bestaan ook alternatieven, zoals adolescententeams. Dit is een tussenstap waarin jongeren van jeugdhulp richting volwassenenzorg geholpen worden.

Terug naar boven

Het kan zijn dat er dingen veranderen in de zorg voor je kind wanneer hij 18 jaar wordt. Op financieel gebied en/of in de praktische uitvoering ervan. Soms krijgt je kind bijvoorbeeld een andere behandelaar. Maar soms ook niet. Dit verschilt per gemeente en per organisatie.

Voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder, is het belangrijk om te weten wat er wellicht gaat veranderen. Door goed geïnformeerd te zijn kun je je samen met je kind voorbereiden op deze veranderingen. Stel daarom tijdig je vragen hierover, aan de behandelaar of aan de betrokken medewerker van de gemeente.

Terug naar boven

Wacht niet af. Informeer tijdig bij je gemeente welke dingen zij regelt voor jongeren die de overstap gaan maken van jeugdzorg naar volwassenenzorg. Dit verschilt namelijk per gemeente.

Je rol als ouder gaat echt veranderen na deze overstap. Je ontvangt bijvoorbeeld niet standaard meer informatie over de zorg van je kind.

Om als ouder goed voorbereid te zijn op deze overstap is het van belang dat je de juiste informatie hebt. Vraag tijdig om deze informatie, bij de betrokken hulpverlener of bij de gemeente.

Terug naar boven

Vraag na bij de gemeente wat voor ondersteuning zij aanbieden aan jongeren en ouders voor de overgang van jeugdzorg naar volwassenenzorg.

Vraag bijvoorbeeld naar de volgende mogelijkheden:

  • Is er een transitiecoördinator beschikbaar?

Dit een betrokken professional van de gemeente die het centrale aanspreekpunt is voor jongeren, ouders en zorgverleners. De transitiecoördinator is het centrale aanspreekpunt. Heb je dus vragen over afspraken die gemaakt zijn? Of over hoe de transitie verloopt, of partijen die wel of niet betrokken zijn? Stel deze dan aan de transitiecoördinator. Je kind wordt samen met jou als ouder betrokken in de vormgeving, uitvoering en evaluatie van deze transitiezorg. Tijdens evaluatiemomenten kun je als ouder je ervaringen delen.

Terug naar boven

Als je kind 18 jaar wordt is hij volgens de wet handelingsbekwaam. Hij mag bijvoorbeeld grote aankopen doen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen etc. Hij is hier zelf verantwoordelijk voor.

Soms blijft extra begeleiding wenselijk. Bijvoorbeeld door middel van curatele, bewindvoering of mentorschap. Balans, vereniging voor ouders, legt uit wat deze woorden betekenen en wat de mogelijkheden zijn voor extra ondersteuning. an mijn kind ook na 18 jaar nog jeugdhulp ontvangen?

Terug naar boven

>> Op Eigen Benen
Informatie voor jongeren met een chronische aandoening die de transitie van jongere naar volwassene doormaken.

>> Kwikstart
De app Kwikstart helpt jongvolwassenen op eigen benen te staan. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een DigiD of zorgverzekering.

>> Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Het NJi is het nationaal kenniscentrum over opgroeien. Je vindt hier bijvoorbeeld het dossier Van jeugd naar volwassenheid.

Terug naar boven