nieuwsGenderidentiteit, seksualiteit en medicijngebruik: bespreek het met de SexQ-tools Veel jongeren met vragen over genderidentiteit en seksualiteit hebben liever dat de professional het gesprek begint, maar die weten vaak niet goed waar te beginnen. Twee nieuwe tools helpen hierbij.
nieuwsZicht op de onzichtbaren: waarom zijn zoveel jongeren niet in de zorg? Maar liefst zeventig tot tachtig procent van de jongeren met mentale problemen krijgt niet de hulp die ze nodig hebben. Wie zijn deze jongeren? En wat belemmert hen in de toegang naar zorg? Die vragen hoopt Diandra Bouter te beantwoorden met een onderzoek dat Stichting Suffugium honoreert met 25.000 euro.
nieuwsAdvies van jongeren aan professionals: erken de grenzen van je expertise uit het jongerenpanel van de Vraagbaak, het jongerenpanel van het Kenniscentrum en de NJR. Achtentwintig jongeren beantwoordden vragen over psychische klachten op meerdere leefgebieden. De nieuwste infographic van jongerenpanel de Vraagbaak geeft hier inzicht in. Op welke levensgebieden ervaren deelnemers invloed van hun klachten, en voor welke gebieden krijgen zij hulp?
nieuwsVER_haal geeft blik in wereld van ervaringsdeskundigen Wat is de kracht van samenwerken met ervaringsdeskundigen? Hoe betrek je jongeren bij beleid, wetenschap en praktijk? Je leest het in VER_haal, een online magazine over jeugdparticipatie en inzet van ervaringsdeskundigheid.
nieuwsNieuwe beeldverhalen voor jongeren met een ouder met een kwetsbaarheid Nieuw op de website: beeldverhalen voor jongeren met kwetsbare ouders. Eén beeldverhaal is voor jongeren van ouders met psychische problemen, het andere voor jongeren van ouders met een verslaving. De beeldverhalen helpen kinderen en jongeren om deze problematiek beter te herkennen en begrijpen. De verhalen zijn beschikbaar in vier talen.
nieuwsBeeldverhalen lunchsessie voor wijkteamprofessionals Kom je ook naar de korte online lunchsessie over ‘Beeldverhalen’? ‘Beeldverhalen’ is een handige tool waarmee wijkteamprofessionals informatie over ernstige psychische problemen kunnen delen met jongeren die laaggeletterd of nieuw in Nederland zijn. Het Kenniscentrum verzorgt de online lunchsessie op dinsdag 29 november, als onderdeel van de bijdrage aan Wijkteams werken met jeugd.
nieuwsDe opmars van leefstijlpsychiatrie: ‘Het begint bij bewustwording’ Binnen de jeugd-ggz is er steeds meer aandacht voor leefstijlpsychiatrie tijdens de behandeling. Hoe verweef je als behandelaar praktische adviezen over leefstijl in de behandeling? En hoe worden die adviezen ontvangen?
nieuwsDe kern van precisiepsychiatrie volgens kinder- en jeugdpsychiater Hilgo Bruining (interview) Per kind begrijpen waarom de ontwikkeling van het brein anders is verlopen. Dat is volgens hoogleraar neurobiologische ontwikkelingsstoornissen en kinderpsychiater Hilgo Bruining de kern van precisiepsychiatrie. Maar het gaat om meer dan het juiste medicijn voor het juiste kind. Het betekent voor hem ook: preciezer werken.
nieuwsInterview: Jeugdhulp op de schop met Ramón Lindauer en Maya Hofhuis Jeugdhulp moet anders, vinden Ramón Lindauer en Maya Hofhuis. Ze buiten zich over de vraag: Hoe kunnen we praktijk nog meer verbinden met wetenschap? En hoe zou dat er in 2030 uit kunnen zien? Ramón Lindauer, hoogleraar Amsterdam/UMC en bestuurslid van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, en Maya Hofhuis, orthopedagoog-generalist, doen hun woord in het interview met NVO.
nieuwsLeerling met psychische problemen in de klas? Bekijk handelingsgerichte kennis voor scholen Onderwijsprofessionals vinden bij het Kenniscentrum kennis, tips en handvatten, gericht op leerlingen met een psychische kwetsbaarheid. Hoe draag je eraan bij dat zij zich op school optimaal kunnen ontwikkelen?