Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Smaakk!

Smaakk!

Smaakk! is een blended cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma voor jongeren van 14 tot 23 jaar met een eetstoornis. Tijdens de behandeling kan er een accent worden gelegd op anorexia nervosa, boulimia nervosa of binge-eating disorder. Het hoofddoel is dat jongeren een regelmatig en normaal eetpatroon hanteren en reële gedachten over eten, lichaamsvormen en gewicht hebben.

Het programma is zodanig uitgewerkt dat de behandelonderdelen in principe 100% online kunnen worden uitgevoerd. Echter heeft het sterk de voorkeur om de online contacten te combineren met face-to-face momenten, bijvoorbeeld aan de start/einde van iedere module. Voor de behandeling van anorexia nervosa is Smaakk! een richtlijn voor de behandeling, maar niet voldoende. De frequentie van face-to-face contact en de mate waarin de jongere online werkt kan per persoon worden afgestemd.

Het behandelprogramma is gebaseerd op het transdiagnostisch model voor instandhouding van eetstoornissen van Fairburn e.a. (2003). Volgens dit model staat een negatieve zelfwaardering centraal, waarbij teveel waarde wordt gehecht aan (controle over) eten, gewicht en lichaamsvormen. In het programma worden de belangrijkste kernfuncties van de eetstoornis aangepakt: negatieve zelfevaluatie, piekeren over lichaam en gewicht, rigide lijnen, eetbuien en purgeren.

Smaakk! is een vast onderdeel van het programma-aanbod binnen Jouw Omgeving, een beveiligde behandelomgeving op internet waar alleen de cliënt en behandelaar bij kunnen. Meer informatie vindt je op http://www.smaakk-online.nl

Smaakk!

Auteur: Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (Accare, De Bascule, Curium LUMC, De Jutters, Karakter, Triversum (nu: GGZ NHN) en Yulius) in samenwerking met de Universiteit van Maastricht
Contact: Rozemarijn Vos (Accare),r.vos@accare.nl

Uitgever: Smaakk! is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Jouw Omgeving en haar ontwikkelpartner Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP).

Auteur: Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (Accare, De Bascule, Curium LUMC, De Jutters, Karakter, Triversum (nu GGZ NHN) & Yulius) in samenwerking met de Universiteit van Maastricht
Contact: Rozemarijn Vos (Accare),r.vos@accare.nl

Uitgever: Smaakk! is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Jouw Omgeving en haar ontwikkelpartner Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP).