Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De Dappere Kat (blended e-health)

behandelmethode Dappere kat

‘Dappere kat’ is een goed onderbouwde cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren met een angststoornis. Deze behandeling bestaat inmiddels ook in blended vorm: deels online, deels face-to-face. Deze blended vorm wordt aangeboden bij Accare, Levvel, de Jutters, Triversum (nu: GGZ NHN), Karakter, Yulius en LUMC Curium.

‘De Dappere Kat’ is een blended behandeling voor kinderen en jongeren van 8-18 jaar met angstklachten. Het doel van de behandeling is dat cliënten hun angsten leren herkennen, angstige situaties weer opzoeken en angstregulatietechnieken leren toepassen. De kinderen en adolescenten leren een aantal trucs, en oefenen hiermee om situaties aan te kunnen gaan die voor hen beangstigend zijn.

Onderbouwing

‘De Dappere Kat’ is gebaseerd op het principe van exposure, oftewel blootstelling. Samen met de behandelaar maakt de cliënt een zogenaamde angstladder: een hiërarchisch overzicht van de angsten in 10 stappen. Door de cliënt bloot te stellen aan beangstigende situaties en hem/haar op die momenten te laten oefenen, wordt de ervaren angst geleidelijk minder. Ook wordt zijn/haar gevoel van controle over de situatie versterkt en leert de cliënt dat bang zijn niet het einde van de wereld betekent. Succeservaringen bij blootstelling worden nadrukkelijk beloond.

Het programma is cognitief-gedragstherapeutisch van aard en de papieren versie is door het NJi beoordeeld als bewezen effectieve interventie. Het programma is flexibel en daardoor goed aan te passen aan andere doelgroepen. Zo zijn er aanwijzigingen dat ook cliënten met bijvoorbeeld depressie, autisme, ADHD en/of een licht verstandelijke beperking baat hebben bij de behandelmethode.

Ontwikkelaars

Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (Accare, De Bascule (nu: Levvel), Curium LUMC, De Jutters, Karakter, Triversum (nu: GGZ NHN) en Yulius) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Jouw Omgeving.

Beschikbaarheid

De Dappere Kat (blended) is een vast onderdeel van het programma-aanbod binnen Jouw Omgeving, een beveiligde behandelomgeving op internet waar alleen de cliënt en behandelaar bij kunnen.

behandelmethode Dappere kat

Auteur: Maaike Nauta
Uitgever: Accare

Auteur: Maaike Nauta
Uitgever: Accare