Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Gebruikers positief over PrivacyApp Jeugd

Jongen smartphone

“Wat mogen hulpverleners delen met ouders of andere professionals?” Is een voorbeeld van een vraag die de PrivacyApp Jeugd beantwoordt. Daarbij kunnen professionals, ouders en jongeren terecht met al hun vragen over privacy. Uit een recente evaluatie blijkt dat de app voorziet in een behoefte. Gebruikers waarderen de gebruiksvriendelijkheid en vinden de tool behulpzaam bij gesprekken over privacy.

De PrivacyApp Jeugd trekt maandelijks ruim 1000 gebruikers. Dat zijn grotendeels jeugdprofessionals. Zij zien onder meer welke informatie ze mogen delen met andere professionals en ouders, en hoe ze een melding doen bij Veilig Thuis. Zij kunnen de app ook gebruiken om met jongeren en ouders in gesprek te gaan over privacy en gegevensuitwisseling.

Ook jongeren en ouders kunnen de app gebruiken, voor vragen als: “Mag ik mijn dossier inzien?” en “Wat kan ik doen als ik het ergens niet mee eens ben?” Het gedeelte voor ouders helpt hen onder andere bepalen welke juridische status zij hebben met betrekking tot het gezag over kinderen.

Plussen en een min

Gebruikers waarderen de heldere structuur van de app, en het feit dat je in een paar klikken een antwoord hebt. Ook niet onbelangrijk: de antwoorden helpen de gebruiker verder en geven richting bij complexere vragen. Professionals vinden het bovendien prettig dat de app ook voor ouders en jongeren is. Dat helpt om samen in gesprek te gaan over privacy.

De ondervraagden vinden het jammer dat de app alleen op het web beschikbaar is: op een smartphone werkt dat niet voor iedereen even makkelijk. Een echte app die je kunt downloaden op je telefoon zou een mooie oplossing zijn.

In goed vertrouwen

De PrivacyApp Jeugd is een initiatief van ‘In goed vertrouwen; de privacy van de jeugd geborgd’, een coalitie van gemeenten, jeugdhulpaanbieders, jeugdhulpprofessionals en medische professionals. Gebruikers kunnen de app vinden via Jeugdconnect. Hier staan ook andere toepassingen voor jongeren en professionals, zoals de Interventiewijzer en de app Slachtoffer van geweld.

Bron: Privacyborgingjeugd.nl

Verder lezen

Bekijk de evaluatie van de PrivacyApp Jeugd

Meer toepassingen op het E-healthjeugdnetwerk

Meer nieuwsberichten

PrivacyApp Jeugd