Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

StayFine-lijn: hulp voor jongeren na angst en depressie omtrent corona

Voor jongeren die een depressie of angststoornis hebben meegemaakt kunnen de beperkende maatregelen tijdens de coronacrisis zwaar zijn (geweest). Daarom zet Amsterdam UMC samen met het team rond het onderzoek StayFine de StayFine-lijn op: een hulplijn voor jongeren na een depressie en/of angstklachten, met als doel om terugval te voorkomen.

Meer angst- en depressieklachten tijdens corona

Voorlopige cijfers van een onderzoek van het Trimbos-instituut naar de invloed van coronamaatregelen op psychische gezondheid schetsen een zorgelijk beeld. Van de 3000 deelnemers aan een online vragenlijst had 1 op de 3 meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen. En hoewel onder andere bij de GGZ Noord-Holland-Noord de helft minder hulpvragen binnenkomen dan normaal in tijden van corona, geeft bijna de helft van de ondervraagden bij het Trimbos aan dat ze behoefte hebben aan hulp. Al helemaal nu de scholen weer opengaan, maakt de extra druk op jongeren en adolescenten kans op terugkeren van angst of depressie groter. “Gaat het wel lukken weer op school, loop ik niet teveel achter? Gaat het nog wel wat worden met mijn studie?”.

Hulplijn speciaal voor jongeren

De StayFine-lijn is een bellijn opgezet door het Amsterdam UMC (locatie AMC) in samenwerking het StayFine-team. Jongeren (13-21) met een geschiedenis van angst of depressie kunnen de bellijn bereiken via 06-13902366 of een voicemail inspreken. Hierbij komen ze in contact met behandelaren en onderzoekers voor advies. Zo hoopt het team beter jongeren te kunnen ondersteunen die last hebben gehad van angst of depressieproblemen en terugval willen voorkomen.

De StayFine-lijn is bereikbaar via 06-13902366 op*:

  • Maandag 13:00-17:00
  • Dinsdag 09:00-16:00
  • Woensdag 09:00-17:00
  • Donderdag 09:00-12:00

*Let op: als je direct hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Verder lezen

>> Meer informatie over het StayFine onderzoek

>> Tips voor jongeren bij angstklachten in coronatijd op Brainwiki.nl

>> Dossier Kinder- en jeugdpsychiatrie in tijden van corona

>> Ga naar het nieuwsoverzicht