Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Yale Global Tic Severity Scale (YGTSS)

  • Oorspronkelijke versie: Leckman et al. (1989)
  • Huidige versie: Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Groningen (2005)
  • Doel: Inventarisatie van (motorische en vocale) tics
  • Gebruik: Tics
  • Doelgroep: Kinderen met tics
  • Afname en scoring: Hoe: Semi-gestructureerd interview
  • Tijdsduur: Tot 30 minuten

Inhoud van de vragenlijst YGTSS

Materiaal

Vragenlijst

Schalen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen motorische en vocale tics. Tics worden gescoord op de volgende vijf aspecten: aantal tics, de frequentie van tics over de dag, de intensiteit en complexiteit van de tics en de interferentie van de tics met spreken en dagelijkse handelingen.

Interpretatie

Items worden gescoord op een vijfpuntsschaal . Op basis van bovenstaande vijf aspecten volgt een beoordeling van de ernst van de tics (‘’Total Tic Severity Score’’). Daarnaast worden scores gegevens voor de ernst van de beperkingen op zelfvertrouwen, gezinsleven, sociale acceptatie en school- en werkfunctioneren die tezamen met de totale score leiden tot een ‘’Total Yale Global Tic Severity Scale Score’’.

Dit instrument heeft uitstekende psychometrische eigenschappen met betrekking tot zowel validiteit als inter-rater betrouwbaarheid en is internationaal, zowel in de klinische praktijk als in wetenschappelijk onderzoek het meest gebruikte instrument bij ticstoornissen. Een verder voordeel is de praktische toepasbaarheid van het instrument: het instrument bevat in feite een systematische weergave van klinisch relevante vragen.

Betrouwbaarheid en validiteit van de vragenlijst YGTSS

De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen heeft de YGTSS niet beoordeeld. 

Wetenschappelijke onderbouwing van de vragenlijst YGTSS

  • Leckman, J.F., Riddle, M.A., Hardin. M.T., Ort, I., Swartz, K.L., Stevenson, J. & Cohen, D.J. (1989). The Yale Global Tic Severity Scale: initial testing of a clinician-rated scale of tic severity. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 28(4), 566-73.

Uitgever en beschikbaarheid van de vragenlijst YGTSS

Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie te Groningen.

Verkrijgbaar via de volgende link: Vragenlijst YGTSS
Ook verkrijgbaar (Engels) bij: http://pandasnetwork.org/wpcontent/uploads/2018/11/YGTSS.pdf