Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Wereld Suïcide Preventie Dag: “Maar echt, hoe gaat het met je?”

Meisje jongere appen nacht

Zelfdoding was in 2019 de nummer 1 doodsoorzaak onder jongeren van 15-25 jaar. Bij ongeveer de helft van zelfdodingen is er sprake van een depressie. Vandaag, op donderdag 10 september, is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een dag om stil te staan bij zelfdoding en hoe we dit kunnen voorkomen.

Als iemand tot zelfdoding overgaat, is er in ongeveer de helft van de gevallen sprake van een depressie. Depressie is een psychische ziekte, waarbij gedachten aan de dood kunnen ontstaan. Eén op de vijf jongeren krijgt voor zijn 21e met depressie te maken. De kans dat je iemand met depressie kent is dus heel groot. Wat het lastig maakt, is dat depressie bepaald geen bloedneus is: je kunt het aan de buitenkant meestal niet zien. Vaak hebben anderen wel door dat het niet lekker gaat met iemand maar niet dat er sprake is van serieus nadenken over zelfdoding. Daarom is het belangrijk dat we er samen alert op zijn.

Wat kun je zelf doen?

Ook jij kan iets doen om de geestelijke gezondheid van jongeren te verbeteren. Hoe? Vraag vandaag eens aan iemand hoe het echt gaat. Het kan een vriend, onbekende of familielid zijn. Wees niet bang dat je niet alle antwoorden hebt, mensen die zich erg vervelend voelen zoeken vaak geen advies. Het feit dat je oprecht luistert en meeleeft is meestal al voldoende. Zij kunnen daarna hulp zoeken van bijvoorbeeld de huisarts of een andere hulpverlener.

En wat kun je doen als het weer beter gaat?

Gelukkig herstellen de meeste jongeren van een depressie en nemen de gedachten aan zelfdoding weer af. Dan is het belangrijk om jezelf sterker te maken, zodat je niet opnieuw klachten krijgt. Om deze reden is actrice Claire Veldkamp ambassadeur van de geestelijke gezondheid van jongeren en de StayFine app. Zij wil zich inzetten voor het verbeteren en bespreekbaar maken van de geestelijke gezondheid van jongeren. Dagen zoals de Wereld Suïcide Preventie Dag helpen om meer over het onderwerp te kunnen praten. Want hoe kun je iets voorkomen wat niet bespreekbaar is? “De geestelijke gezondheid van jongeren is iets waar we maar weinig over praten met elkaar. Een app is laagdrempelig en zorgt ervoor dat meer jongeren hulp kunnen zoeken”, vertelt Claire. De meeste jongeren hebben namelijk een telefoon en ze kunnen vanuit huis meedoen. >> Meer over StayFine en de app

Interview met StroomOp

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is aangesloten bij StroomOp, een beweging van jeugdprofessionals die samen streven naar de beste jeugdhulp. Anita Jansen leidt binnen StroomOp het project In Contact Blijven, gericht op de preventie van suïcides binnen de JeugdzorgPlus. Het Kenniscentrum sprak haar over de weg naar één gezamenlijke aanpak: “Suïcide gaat over wanhoop, eenzaamheid en geen oplossing meer zien. Niemand zou zich zo moeten voelen. Als we op tijd signaleren, van elkaar blijven leren en steeds beter reageren, dan zijn we in staat om suïcides terug te dringen en uiteindelijk te voorkomen.”

>> Lees het interview met Anita Jansen

113

Denk je wel eens aan het beëindigen van je leven, of ken je iemand die dat doet?

Bel met 113 Zelfmoordpreventie en praat erover.

Bel 0800-0113

Tags