Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Jongeren: bereid ons beter voor op de overstap naar volwassenen-ggz

Jongens jongeren praten boomstam

Jongeren die een behandeling in de jeugd-ggz krijgen, maken na hun 18e de overstap naar de volwassenen-ggz. Veel van hen voelen zich niet goed voorbereid op de veranderingen die dit met zich meebrengt. Ook ervaren zij belangrijke verschillen tussen de jeugd- en volwassenen-ggz, in positieve én negatieve zin. Dat blijkt uit een peiling van de Vraagbaak, het jongerenpanel van de NJR en het Kenniscentrum.

“Ik werd volledig in het diepe gegooid en moest het zelf maar uitzoeken,” aldus een van de jongeren die deelnam aan de laatste peiling van de Vraagbaak. Hieruit blijkt dat veel ondervraagde jongeren de overstap naar de volwassenen-ggz niet als soepel ervaren. Zij voelen zich onvoldoende op weg geholpen, en veel van hen krijgen te maken met een wachttijd.

Verwachtingen managen

De meeste jongeren ervaren grote verschillen in de zorg nadat ze volwassen zijn geworden. Aan de ene kant moeten zij meer zelf regelen, aan de andere kant betekent dat ook meer zeggenschap over de behandeling. “In de volwassenen-ggz worden mijn problemen en ik serieuzer genomen. Ik word gezien als een gelijke en een ervaringsdeskundige,” aldus een van de jongeren.

Tips voor een soepele overgang

De Vraagbaak vroeg de jongeren wat zij zouden doen om de overgang van jeugd- naar volwassenen-ggz beter te laten verlopen. De jongeren pleiten voor een warme overdracht, meer inspraak en maatwerk en betere voorlichting over verschillen tussen de zorg voor jongeren en volwassenen.

De Vraagbaak over: van jeugd- naar volwassenen-ggz

Bekijk alle resultaten en adviezen van jongeren in de infographic over deze peiling.

>> Download de infographic

Uw webbrowser kan geen pdfs tonen. U kunt de infographic downloaden.

Meer weten over De Vraagbaak?

>> Ook meedenken over de GGZ voor jongeren en jongvolwassenen? De Vraagbaak, join the team!

>> Website van de NJR

>> Stuur een mail naar Celesta Kasper