Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Praktijkstandaard ADHD vernieuwd en aangevuld met nieuwe voorlichtingstools

Jongen gooit bladeren

Experts van het Kenniscentrum hebben de praktijkstandaard voor ADHD bijgewerkt met de laatste kennis uit wetenschap, praktijk en ervaring. De praktijkstandaard sluit nu aan op de zorgstandaard ADHD van Akwa GGZ. Ook bevat de praktijkstandaard nieuw ontwikkelde voorlichtingstools over de omgang met en zorg voor kinderen met ADHD.

Praktijkstandaard en zorgstandaard

De praktijkstandaard ADHD van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie richt zich op de beschrijving, diagnostiek en behandeling bij kinderen en jongeren. De zorgstandaard ADHD van Akwa GGZ beschrijft vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg is voor mensen met ADHD van alle leeftijdscategorieën.

Om versnippering van kennis tegen te gaan hebben experts van het Kenniscentrum en Akwa GGZ elkaar opgezocht. Met als doel: beide standaarden inhoudelijk op elkaar afstemmen. Prof. dr. Barbara van den Hoofdakker is gespecialiseerd in onder andere ADHD, en is bij beide standaarden nauw betrokken.

Nieuw voorlichtingsmateriaal

In beide ADHD-standaarden vinden professionals nu ook nieuwe hulpmiddelen die zij kunnen gebruiken om voorlichting te geven over de omgang met en zorg voor kinderen met ADHD:

Vier verschillende presentaties met voorlichting aan de verschillende groepen die zorg verlenen aan of omgaan met kinderen met ADHD: ouders, leerkrachten, ggz-professionals en professionals in het onderwijs en de zorg dichtbij huis. Elke presentatie bevat een uitgebreide toelichting. Experts uit het Kenniscentrumnetwerk Patrick de Zeeuw en Marjolein Luman werkten hieraan mee.

De nieuwe werkkaart Zorg en interventies voor ADHD gedrag bij kinderen en jongeren. Deze omschrijft stapsgewijs de opties voor zorg en interventies zoals voorlichting, handelingsadviezen, psychologische en medicamenteuze interventies.

De nieuwe hulpmiddelen zijn ontwikkeld door de Academische Werkplaats ADHD en Druk Gedrag, in samenwerking met Oudervereniging Balans, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Akwa GGZ.

Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag

Logo Academische werkplaats ADHD en druk gedrag

Deze academische werkplaats probeert gepaste hulp bij druk gedrag en ADHD te stimuleren door onderzoek, onderwijs, beleid en praktijk dichter bij elkaar te brengen.

Website Academische werkplaats ADHD en druk gedrag

Tags