Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Oproep deelname MARIO-screeningstudie

Kind en ouder steun

Kinderen van ouders met psychiatrische problemen hebben meer kans om zelf óók zulke problemen te ontwikkelen. Waarom krijgen sommige kinderen deze problemen ook, en anderen niet? Het MARIO-project doet onderzoek naar het herkennen van stemmingsproblemen bij kinderen van ouders met een psychische kwetsbaarheid. Met dit onderzoek kunnen deze kinderen geholpen worden. Voor hun onderzoeken zoekt het MARIO-project nog deelnemers.

Kind van ouders met psychische kwetsbaarheid

Een voortdurende spanning die in huis hangt, onuitgesproken woorden, een ouder die zomaar ineens ontploft van woede. Of een ouder die extreem energiek is en weinig slaapt, of juist een ouder die het ene moment heel actief is en het volgende moment extreem moe.

In zo’n thuissituatie opgroeien, is lastig. De kans dat jongeren zelf ook een psychische aandoening krijgen, is groot. Daarom is er de MARIO-screening studie, een onderzoek naar het beter en eerder herkennen van stemmingsproblemen bij jongeren.

De rol van veerkracht

De meeste kinderen van ouders met psychiatrische problemen krijgen echter geen stemmingsstoornis. Als kinderen veerkrachtig zijn, dat wil zeggen dat ze goed kunnen omgaan met tegenslagen en zich kunnen aanpassen aan moeilijke situaties, is dat helpend voor de mentale gezondheid. De MARIO-studie doet ook onderzoek naar veerkracht.

Deelnemers gezocht

Het MARIO-project zoekt kinderen en jongeren in de leeftijd van tien tot en met vijfentwintig jaar die een ouder hebben met een psychiatrische aandoening. Met hun deelname dragen zij bij aan wetenschappelijk onderzoek naar het eerder en beter herkennen van stemmingsproblemen bij jongeren. Dat kan helpen stoornissen te voorkomen.

Meer weten

Wil je meer weten over de MARIO screeningstudie? Kijk dan op de website van het MARIO Project.

Tags