Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Trauma bij kinderen en jongeren

Een meisje en een jongen wandelen over een brug

Wat is een trauma?

Als je kind iets ergs heeft meegemaakt in zijn leven kan hij daar last van blijven houden. Ook wanneer dit gebeurt in de baby- of peutertijd. Het kan zijn dat je kind zelf iets heeft meegemaakt, of dat hij erbij was toen er iets ergs gebeurde. Verschillende gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn voor een kind; Ruzies of geweld tussen ouders, (seksueel) mishandeld worden, ernstige ziekte, een ongeluk meemaken of gepest worden. Het kan zijn dat je kind gelijk na de gebeurtenis last heeft van nare gevoelens, maar ook dat hij dit pas later merkt.

Een meisje en een jongen wandelen over een brug

Mogelijk heeft je kind een trauma. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een trauma. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kind kan last hebben van gedachten waarin hij de gebeurtenis steeds opnieuw beleeft, moeite hebben met in slaap komen of nachtmerries hebben. Misschien vermijdt hij een bepaalde plek om niet aan de gebeurtenis herinnerd te worden. Je kind kan ook moeite hebben met opletten, agressief, boos, verdrietig of schrikachtig zijn.

>> Meer over trauma op Brainwiki.nl

Meer over trauma

Beeldverhaal en animatie over trauma

>> Richtlijn jeugdhulp Traumagerelateerde klachten: informatie voor ouders.
Jeugdhulpverleners kijken samen met jou wat ze voor jou en je kind kunnen doen.

>> Caleidoscoop
Een patiëntenvereniging voor en door mensen met een dissociatieve stoornis en directbetrokkenen. Ze maken lotgenotencontact mogelijk en bieden voorlichting. Ze bieden mail- en telefonische ondersteuning.

Terug naar boven
Koekoeksjong

Hilde E. Gerard
Een doorsneetiener kun je Lieze Versluys niet noemen. Jeugdtrauma’s vervreemdden haar van haar omgeving. Een verbanning naar een instelling voor probleemjongeren mag voor Liezes moeder een gedroomde oplossing lijken, Lieze is er maar met één doel: ontsnappen. Alleen… waar moet ze heen? Thuis is ze niet welkom. En waar is ze veilig voor de demonen uit haar verleden?

>> Bestel ‘Als je steeds bang bent’ bij Bol.com

Luna

Elfi Nijssen
Op een dag randt een onbekende man Luna aan. Ze maakt kennis met de politiewereld. En met het traject daarna: de emotionele impact, het sociale en het psychologische aspect. Het verhaal van Luna zelf laat zien hoe een kind een aanranding kan ervaren. Het boek is bedoeld voor kinderen die slachtoffer werden, en is een bron van informatie voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

>> Bestel ‘Luna’ bij Bol.com

Littekens

Anke de Vries
In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is. Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting.

>> Bestel ‘Littekens’ bij Bol.com

Slapende honden? Wakker maken!

Arianne Struik
De tienjarige David is vanaf zijn geboorte getuige geweest van huiselijk geweld en zelf ook mishandeld door zijn vader. Op school kan David zich slecht concentreren. Hij heeft leerproblemen, is snel geïrriteerd en kan agressieve woede-uitbarstingen hebben. Hij slaapt slecht en heeft nachtmerries. David wil niet praten over wat hij heeft meegemaakt. Hij ontkent dat hij er last van heeft. Arianne Struik – ontwikkelingspsycholoog/systeemtherapeut – heeft de Slapende Honden-methode ontwikkeld om vroegkinderlijk, chronisch getraumatiseerde kinderen te helpen hun barrières te overwinnen, zodat ze hun traumatische herinneringen kunnen verwerken en integreren.

>> Bestel ‘Koekoeksjong’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.