Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Doorontwikkeling Beeldverhalen: nieuwe talen beschikbaar

Beeldverhalen gebruiken

Het Kenniscentrum ontwikkelt de Beeldverhalen door: ze zijn nu ook beschikbaar in het Turks, Russisch en Oekraïens. Ook zijn de animaties van de Beeldverhalen ondertiteld.

Breed inzetbare Beeldverhalen

Eenvoudig te begrijpen materialen waarmee zorgprofessionals uitleggen wat een psychisch probleem inhoudt, zijn beperkt beschikbaar. Daarom zijn er de Beeldverhalen, die huisartsen en professionals in de wijkteams, op de scholen en in de jeugdhulp kunnen inzetten in hun dagelijkse praktijk.

Beeldverhalen

De Beeldverhalen leggen verschillende psychische problemen in eenvoudige taal uit. Er zijn inmiddels Beeldverhalen over:

  • ADHD
  • Depressie
  • Autisme
  • Gedragsstoornissen
  • Trauma
  • Kinderen van ouders met een psychisch probleem – KOPP
  • Kinderen van ouders met een verslaving – KOV

In verschillende talen beschikbaar

De Beeldverhalen zijn in verschillende talen beschikbaar. Je vindt de Beeldverhalen in het Nederlands, Pools, Tingrinya en Arabisch. En nu ook in Turks, Russisch en Oekraïens.

Beeldverhalen voor diverse doelgroepen

Ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn, willen begrijpen wat er met hun kind aan de hand is. Een jongere of ouder met een lvb, kan overmand worden door teveel woorden en uitleg. De Beeldverhalen bieden een handige oplossing. Beeld en woord sluiten op elkaar aan. De animaties hebben een duidelijke en rustige voice-over, en ondertiteling in verschillende talen.

Herkenning voor jongeren in Beeldverhalen

Jongeren die nog niet zo goed Nederlands spreken, hebben herkenning nodig. Bijvoorbeeld in de beeldverhaal over KOPP, Kind van Ouder met Psychische Problemen. Hierin krijgen jongeren te zien dat zij zelf verdrietig of teruggetrokken kunnen reageren op een ouder die de hele dag op de bank ligt. Ook horen jongeren waar ze terecht kunnen voor hulp. En hoe hulp kan bijdragen aan een plezierig leven.

>> Naar de Beeldverhalen

Op onze website vind je meer informatie over het Beeldverhalen-project.

Het Kenniscentrum ontwikkelde de Beeldverhalen in samenwerking met Pharos, Levvel en Trimbos-instituut.

De Nieuws BV: psychische hulp voor Oekraïense kinderen

Kinder- en Jeugdpsychiater Irma Hein van Levvel vertelt bij NPO Radio 1 over psychische hulp aan gevluchte kinderen en de beeldverhalen over trauma en depressie als hulpmiddel.

>> Beluister het fragment

Tags