agendaWebinar Zelfdoding: Wie zorgt er voor de naasten en nabestaanden? Werk jij wel eens met kinderen en jongeren die denken aan zelfdoding? Of heb je als professional meegemaakt dat een jongere zijn of haar leven beëindigde? Het zijn situaties met een grote impact; voor de jongere zelf, én voor de mensen om de jongere heen. Tijdens dit webinar gaan we in op de impact hiervan op de naasten en nabestaanden, en hoe professionals hen beter kunnen ondersteunen. 3 juli 2025, Online
agendaConferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk! Speelruimte verkennen: wat kun jij en wat kan jouw organisatie doen om de aantallen wanhopige en eenzame zelfdodingen te verminderen? Het maakt niet uit of suïcidepreventie nieuw voor je is, jouw organisatie een koploper is of dat je je daartussen beweegt. 11 september 2025, Lijm & Cultuur, Delft
agendaTraining: Omgaan met persisterende suïcidaliteit Deze training geeft handvatten in het omgaan met persisterende suïcidaliteit bij jongeren, om spanning en stress bij de behandelaren te verminderen en tot een passende werkrelatie te komen. 15 mei 2025, Stationsplein 12
agendaTraining: Omgaan met suïcidaal gedrag Deze interactieve training biedt hulpverleners handvatten voor het werken met cliënten die kwetsbaar zijn voor suïcidaal gedrag. 23 april 2025, Stationsplein 12, Assen
nieuwsVernieuwing: dossier Suïcidepreventie bij jongeren Hoe ga je met jongeren met suïcidale gedachten in gesprek? Hoe zorg je als zorgprofessional goed voor jezelf in dit contact? Vind nu nog overzichtelijker hoe je het gesprek aan kunt gaan en wat je kunt doen voor jezelf en je omgeving in het geactualiseerde dossier Suïcidepreventie bij jongeren van het Kenniscentrum.
nieuwsVier tips voor jongeren: zo kom je de donkere maanden door In de campagne ‘Aan de praat’ geeft GZ-psycholoog Najla Edriouch jongeren vier tips die zij kunnen volgen om over mentale problemen te praten.
nieuws“Je bent niet alleen!” Jongeren aan het woord over suïcidepreventie “Hulp zoeken is oké, je valt niemand lastig.” Het Kenniscentrum sprak negen ervaringsdeskundige jongeren suïcidepreventie. Wat heeft hen geholpen, en hoe zou de hulp aan suïcidale jongeren beter kunnen?
nieuwsSuïcidepreventie in de jeugd-ggz: aanbevelingen uit de praktijk Het Kenniscentrum interviewde tien zorgverleners: waaraan moet de jeugd-ggz werken, samen met alle anderen die om suïcidale jongeren heen staan? De gesprekken leverden een lijst concrete aanbevelingen op.
pageSuïcidepreventie bij jongeren De laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren. Welke initiatieven zijn er in Nederland? Hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe herken je suïcidaal gedrag?
nieuwsSTORM: Jongeren weerbaar maken om depressie en suïcide te voorkomen De STORM-aanpak moet vroege signalen van depressie en suïcidaliteit bij jongeren oppikken en bespreekbaar maken. Het Kenniscentrum sprak de programmaleiders over de wisselwerking tussen praktijk en onderzoek, de sterke netwerkaanpak van STORM en de kracht daarvan in coronatijd.