Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Vier tips voor jongeren: zo kom je de donkere maanden door

Aan De Praat Vws Campagne

Wat kan je aan jongeren meegeven als zij zich minder goed voelen? ‘Stel je open, praten helpt!’ is de boodschap van de ‘Aan de praat’-campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Tijdens de donkere wintermaanden is het voor veel mensen heel gewoon dat je wat minder energie hebt en wat minder lekker in je vel zit”, geeft GZ-psycholoog Najla Edriouch aan. Zij geeft vier tips die jongeren kunnen volgen om hun eigen situatie te verlichten.

Tip 1: Ga naar buiten.

“Ga overdag lekker naar buiten om wat natuurlijk licht mee te pakken”, zegt Najla Edriouch. “Daglicht opzoeken heeft een extra positief effect wanneer je in de ochtend naar buiten gaat. Wist je ook dat er geluksstofjes vrijkomen tijdens een wandeling? Het is dus een win-win situatie als je een ochtendwandeling toevoegt aan je dagelijkse routine.”

Tip 2: Spreek af met vrienden of familie.

“Veel mensen trekken zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten. Maar op de lange termijn kan tijd doorbrengen met je dierbaren helpen om je beter te voelen. Kijk waar jij op zo’n moment behoefte aan hebt. Een avondje spelletjes doen of koken. En misschien is zo’n avondje voor jou ook wel een goed moment om te zeggen hoe je je voelt”, aldus Najla.

Tip 3: Zorg voor balans

“Zorg voor een goede balans in hoe je je energie verdeelt. Probeer een balans te vinden tussen ‘energievreters’, ‘energiegevers’ en ‘bijkomertjes’. Energievreters zijn activiteiten die ‘moeten’ en energie kosten. Zoals werk, school en het huishouden. In energiegevers moet je energie stoppen maar je krijgt er ook energie van terug. Voorbeelden hiervan zijn muziek maken, creatief bezig zijn of bewegen.”

Najla legt uit: “Bijkomertjes zijn activiteiten waarbij je even achterover kunt leunen maar waar je geen extra energie van krijgt. Zoals series kijken, op social media actief zijn en gamen. Als mensen weinig energie hebben, zijn ze vaak geneigd om vooral tijd te besteden aan de energievreters en de bijkomertjes. Maar de energiegevers zijn extra belangrijk omdat die je weer kunnen opladen.”

Tip 4: Kies een piekermoment

“Het is goed om je gevoelens toe te staan en stil te staan bij wat je stress geeft. Maar het is niet fijn als het je de hele dag bezighoudt. Kies daarom een vast moment om over je zorgen na te denken. Probeer tijdens je piekermoment na te gaan of er een oplossing is voor de dingen waarover je piekert. Is dit het geval? Maak dan een plan hoe je het wil oplossen. En wie je hierbij eventueel kan helpen. Is er geen oplossing? Zoek dan een manier om te verdragen wat er speelt óf om het los te laten. Je kunt hierbij steun vragen aan je omgeving. Houd altijd in je achterhoofd: extra lang piekeren over dingen die je niet kunt oplossen leidt niet tot een oplossing maar vaak tot extra stress. Stop dus na een kwartier met piekeren en ga iets anders doen, ” zegt Najla.

Tags