Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Vernieuwing: dossier Suïcidepreventie bij jongeren

Meisjes wandelen rugzak

Hoe ga je met jongeren met suïcidale gedachten in gesprek? Hoe zorg je als zorgprofessional goed voor jezelf in dit contact? Vind nu nog overzichtelijker hoe je het gesprek aan kunt gaan en wat je kunt doen voor jezelf en je omgeving in het vernieuwde dossier Suïcidepreventie bij jongeren van het Kenniscentrum.

Het Kenniscentrum heeft het dossier Suïcidepreventie bij jongeren een inhoudelijk geüpdatet en opnieuw gestructureerd. Je vindt bijvoorbeeld alle kijk-, lees- en luistertips bij elkaar. Een aantal onderwerpen uit het dossier zijn hieronder uitgelicht:

In gesprek over Suïcidepreventie bij jongeren

Het gesprek over suïcide aangaan met jongeren kan veel keuzes en vragen opwerpen: Hoe ga ik het beste in gesprek? Wanneer moet ik ingrijpen en hoe? Hoe bewaar ik de balans tussen autonomie en privacy? In het dossier Suïcidepreventie bij jongeren vind je bij ‘Praktische tools’ protocollen en een werkkaart die je kunnen helpen het gesprek aan te gaan. Onder het kopje ‘Autonomie en privacy’ vind je een aantal handige tips uit de praktijk. Wil je jongeren laten lezen over suïcidale gedachten, dan kan je hen verwijzen naar de Brainwiki-pagina Gedachten over zelfdoding.

Samenwerken de omgeving

Het betrekken van de school is belangrijk. In het dossier vind je betrouwbare informatie over het samenwerken tussen partners in de zorgketen bij jongeren die kampen met suïcidaliteit. Een goede samenwerking vergt afstemming, tussen JeugdzorgPlus, (specialistische) jeugd-ggz, jeugdhulp en onderwijs bijvoorbeeld. Ook lees je wat je in het samenwerken met ouders en andere naasten kunt doen. Begrip, ondersteunen en verbinden zijn erg belangrijk.

Zorgen voor jezelf als professional

Als spil in het veld weet je hoe belangrijk het is om stevig te staan als zorgprofessional. Toch kan het lastig zijn om om te gaan met jongeren met suïcidale gedachten. In het dossier lees je welke stappen je kunt ondernemen als je als professional te maken krijgt met een suïcide of een suïcidepoging van een jongere.

Tags