nieuwsEen project opzetten met het Kenniscentrum, hoe werkt dat? Iedereen met een idee voor een project in de jeugdhulp kan bij het Kenniscentrum aankloppen, voor hulp bij de subsidieaanvraag en een actieve bijdrage aan het project. “Onze rol kan heel verschillend zijn. Van resultaten verspreiden via ons netwerk tot samen een e-learning ontwikkelen.”
nieuwsIntegraal werken: van wil naar weg Integrale jeugdhulp: iedereen wil dat het lukt, maar de praktijk is weerbarstig. Het Kenniscentrum sprak onderzoeker Laura Nooteboom. Wat hebben professionals nodig om integrale hulp te realiseren? “We moeten erkennen dat integraal werken complex is. Het houdt meer in dan verschillende expertises bij elkaar zetten.”
nieuwsBeeldverhalen helpen jongeren om psychische problemen beter te begrijpen Vier nieuwe beeldverhalen ondersteunen hulpverleners om de kennis en het begrip van jongeren met een migratie-achtergrond over psychische problemen te verbeteren: ADHD, autisme, depressie en gedragsstoornissen.
nieuwsNieuw dossier: Gezinnen met meervoudige en complexe problemen Dit dossier bundelt informatie over hoe hulpverleners, gezinnen en andere betrokkenen, lerend en ieder vanuit eigen kennis en ervaring, samenwerken aan een duurzaam en realistisch perspectief voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen.
nieuwsHet buitenhuisproject van Trimbos-Instituut Het Buitenhuisproject is er voor kinderen die ouders hebben met psychische problemen, een verslaving of licht verstandelijke beperking, bij wie de thuissituatie onveilig is. Eén hulpverlener verbind het gezin met kinderopvang, bso, huiswerkbegeleiding of een sportclub.
nieuwsGroot onderzoek voor betere behandeling in coronatijd – Interview met Tinca Polderman (DREAMS) Vier academische instellingen voor kinder- en jeugdpsychiatrie sloegen begin 2020 de handen ineen om het onderzoekscohort DREAMS te starten. Samen startten zij een onderzoek naar de mentale gezondheid van kinderen met psychische problemen tijdens de coronacrisis.
nieuwsEerste reeks StroomOP, de podcast voor steeds betere jeugdhulp In de eerste serie podcasts zoekt jeugdhulpbeweging StroomOP uit hoe de hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders beter kan. Wat is er nodig om kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding te kunnen geven, waardoor ze stevig in het leven kunnen staan?
nieuwsPsychische kwetsbaarheid: heldere uitleg door prof. dr. Wouter Staal Wat is psychische kwetsbaarheid? Hebben tegenwoordig meer kinderen dan vroeger een psychische aandoening? En hoe kunnen zorgverleners bepalen wat de beste hulp is voor een kind? Prof. dr. Wouter Staal geeft antwoord, in heldere taal.
nieuwsWeek tegen Kindermishandeling 2020 Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling is er aandacht voor de verhalen van professionals, ouders en kinderen. Van hun ervaringen leren we, krijgen we nieuwe inzichten en zorgen we ervoor dat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.
nieuwsInterview over de jeugdverslavingszorg: laatkomer in de jeugdhulp Het Kenniscentrum sprak Leontien Los over de lastige positie van de jeugdverslavingszorg binnen de jeugdhulp: late signalering van problemen en verslaving als contra-indicatie: klopt dat wel?