Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Composite International Diagnostic Interview – Substance Abuse Module (CIDI-SAM)

  • Oorspronkelijke versie: Cottler (2000)
  • Huidige versie: Cottler (2000)
  • Doel: Meten van middelenmisbruik
  • Gebruik: Psychose
  • Doelgroep: Vanaf 15 jaar
  • Afname en scoring: Hoe: Gestructureerd en gedetailleerd diagnostisch interview, afname door een diagnostisch getrainde professional.
  • Tijdsduur: 30-45 minuten

Inhoud van de vragenlijst CIDI-SAM

Materiaal

Vragenlijst

Schalen

De CIDI-SAM is een uitgebreide versie van de CIDI en bestaat uit 38 items. Er zijn vier diagnostische delen in de SAM. Deel A bevat demografische vragen, deel B is voor tabak, deel C is voor alcohol, deel D is voor drugs en deel E is voor cafeïne.

De middelen in deel D beslaan amfetaminen en andere stimulantia, cannabinoiden, cocaïne, PCP en andere hallucinogenen, inhalanten, heroïne en andere opiaten, barbituraten, sedatieven en kalmeringsmiddelen. Uitgaansdrugs zijn ook opgenomen in de lijst. De lijst bevat vragen over aanvang en recentheid van specifieke symptomen, evenals terugtrekkingssymptomen en fysieke, sociale and fysiologische consequenties voor elke categorie van middelen die de respondent gebruikt heeft. Ook opgenomen zijn het aantal en de frequentie van het zwaarste gebruik en gebruik in de afgelopen 12 maanden, leeftijd van eerste en laatste gebruik en meest recente symptomen, de leeftijd dat criteria eerst en meest recent van toepassing waren. De lijst brengt ook de beperkingen in beeld en de mate van hulp zoeken.

Interpretatie

Scoring vindt plaats met behulp van de computer. Er zijn geen normen of scoringssleutel.

Betrouwbaarheid en validiteit van de vragenlijst CIDI-SAM

De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen heeft de CIDI-SAM niet beoordeeld. 

Wetenschappelijke onderbouwing van de vragenlijst CIDI-SAM

  • Cottler, L.B. (2000). Composite International Diagnostic Interview- Substance Abuse Module (SAM). St. Louis, MO: Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine.

Uitgever en beschikbaarheid van de vragenlijst CIDI-SAM

Ontwikkeld aan de: Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry.

GGZ Standaarden

Algemene aanbevelingen voor het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van psychische klachten en stoornissen. Gebaseerd op wetenschappelijke kennis én ervaringen van patiënten en professionals.

NJi Databank Instrumenten

Meer dan 100 instrumenten die professionals in de jeugdsector ondersteunen bij oordeels- en besluitvorming: signalering, risicotaxatie, diagnostiek, indicatiestelling en evaluatie.