Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Sparx

Sparx

Het computerspel Sparx leert jongeren met negatieve gedachten omgaan, problemen oplossen en toekomstgericht werken.

Doelstelling

SPARX is er om jongeren met depressie manieren aan te leren om hun toestand te beheersen en te overwinnen. SPARX leert jongeren om te gaan met negatieve gedachten, problemen op te lossen, toekomstgericht te werken, specifieke vaardigheden voor ontspanning en hoe je activiteiten kunt doen die je plezier laten ervaren.

Doelgroep

SPARX is ontwikkeld voor jongeren.

Vorm/methode

SPARX is een interactieve game waarbij spelers een serie opdrachten uitvoeren om de balans in de wereld te herstellen en de duisternis en somberheid te verslaan die de wereld heeft overspoeld. Door het voltooien van puzzels en uitdagingen die allemaal aansluiten bij de lessen die in het spel zijn ingebed, leert de speler vaardigheden om met depressie om te gaan. In totaal zijn er zeven modules die de jongere speelt tijdens een periode van vier tot zeven weken.

Onderbouwing

Artsen uit Nieuw-Zeeland keken naar 187 jongeren met een leeftijd tussen de 12 en 19 jaar die zochten naar hulp bij een milde tot gemiddelde depressie. De ene helft ontving standaard hulp, de andere helft mocht met het spel aan de gang. Na drie maanden bleek dat SPARX even effectief is als reguliere behandelmethoden. Van de personen die voldoende uitdagingen voltooiden in de virtuele wereld, herstelde 44 procent. In een normale behandelgroep ligt dat percentage op 26 procent, aldus de onderzoekers. Het gebruik van de software heeft geleid tot een klinisch bewezen afname van lusteloosheid, angst en depressie. Bovendien ervoeren de jongeren ook een verbetering van de kwaliteit van leven. Het spel is daarmee een betaalbaar en toegankelijk alternatief voor behandeling van jongeren met depressie, volgens de onderzoekers.

Ontwikkelaars

SPARX is ontwikkeld door de Universiteit van Auckland in samenwerking met Metia Interactive

Beschikbaarheid en kosten

De universiteit van Auckland zoekt fondsen om de game gratis beschikbaar te stellen.
Meer informatie

Sparx