Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Sherborne Samenspel

Sherborne samenspel behandelmethode

‘Sherborne Samenspel’ vergroot het zelfvertrouwen bij kinderen en versterkt de hechting tussen het kind en zijn ouder(s)/verzorger(s). Dit gebeurt middels gerichte bewegingsspelvormen die hun oorsprong vinden in de Sherborne bewegingspedagogiek.

Doelgroep

Kinderen met gebrek aan basisvertrouwen en/of hechtingsproblematiek en hun gezinssysteem

Doelstelling

Het bewustzijn van het eigen lichaam en bewegingsmogelijkheden hiervan wordt vergroot, wat o.a. het zelfvertrouwen bij het kind bevordert.
Door het opbouwen van zelfvertrouwen kan het kind van daaruit betekenisvolle relaties met anderen aangaan, waardoor het zich kan hechten en zich gezond kan ontwikkelen
De hechting tussen (pleeg-/adoptie-) ouder(s) en kind wordt opnieuw aangegaan en versterkt. Het vergroten van de sensitieve responsiviteit van (pleeg-/adoptie-) ouder(s) /verzorgers

Aantal zittingen

  • 1 sessie kennismaking en uitleg,
  • 10 bewegingssessies met kind en ouder(s),
  • Het bekijken van de beelden: minimaal 2 maximaal 5

Vorm

Sherborne Samenspel bestaat uit het systematisch aanbieden van eenvoudig en contactgericht bewegingsspel tussen (pleeg-/adoptie-) ouder(s) en kind. Er wordt relatiespel aangeboden waarbij het leren overgeven aan en vertrouwen op de ander, leren samenwerken en het leren verdelen van krachten centraal staan. Hierbij wordt gekeken wat het kind in de hechting gemist heeft. Er is veel aandacht voor lichaamsbesef, lichaamsbewustwording, ademhaling, inspanning en ontspanning.

De bewegingskwaliteiten van Sherborne worden gecombineerd met het vergroten van de sensitieve responsieve begeleidingsstijl van (pleeg-/adoptie-) ouder(s) met behulp van Video Interactie Begeleiding (VIB). Dit gebeurt door het terug kijken van de beelden van de sessies. Hiervoor gaat de gezinsbehandelaar op huisbezoek. De terugkijkmomenten worden aangevuld met psycho-educatie over hechting en/of trauma.

Uitvoerenden

Therapeut (min HBO op sociaal of motorisch gebied) die de cursus Sherborne Samenspel gedaan heeft.

Voorbereiding

  • Voor de bewegingssessies: voorbereiden bewegingsspelvormen die het kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.
  • Voor de huisbezoeken: analyseren van de beelden van de bewegingsessies

Kosten

€ 1150 voor de opleiding (23 dagdelen)
Eventueel de huur van een ruimte (behandeling kan ook bij gezin thuis plaatsvinden)
Aanschaf camera

Sherborne samenspel behandelmethode

Auteur: Stefanie van Ruijven

Auteur: Stefanie van Ruijven