Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kinderen uit de Knel (No Kids in the Middle)

behandelmethode Kinderen uit de knel

‘Kinderen uit de knel’ heeft als doel dat kinderen zich weer vrij kunnen ontwikkelen en zich vrij tot beide ouders verhouden.

Doelgroep

Gezinnen waarin kinderen slachtoffer zijn van een (vaak jarenlange) strijd van scheiding van de ouders.

Doel

Kinderen kunnen zich weer vrij ontwikkelen en zich vrij tot beide ouders verhouden, omdat de ouders weer kunnen samenwerken in het belang van de kinderen of omdat ouders helemaal geen contact meer hebben over de kinderen en stilzwijgend het contact met de andere ouder toestaan.

Aantal sessies

Voorafgaand aan de start van de ouder- en kindergroep vindt een informatie bijeenkomst plaats voor belangrijke mensen uit het netwerk van het gezin. Vervolgens 8 sessies van twee uur voor ouders en kinderen parallel met een gezamenlijke pauze, in overleg met de groep meer.

Vorm

Zes ouderparen nemen deel aan de oudergroep en de kinderen hebben parallel een kindergroep. Ouders gaan aan het werk en kinderen hebben de gelegenheid op creatieve wijze uiting te geven aan hun beleving over de scheiding. Kinderen hebben expliciet geen psychotherapeutische behandeling.

Uitvoerenden

Een combinatie van ervaren gezinstherapeuten met ervaren traumatherapeuten, die op deskundige wijze het belang van de kinderen centraal kunnen stellen bij alle interventies.

Voorbereiding

Twee opleidingsdagen bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum of het Lorentzhuis, met daarop volgend drie supervisie bijeenkomsten

Kosten

Op aanvraag

Justine van Lawick & Margreet Visser

Auteurs: Justine van Lawick & Margreet Visser