Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Ik Puber-training

Ik Puber-training (behandelmethode)

De Ik Puber-training is een individuele training die de psychoseksuele ontwikkeling en puberteitsontwikkeling bevordert van jongeren (12-18 jaar) met autisme.

Doelstelling

Het doel van de Ik Puber-training is om de puberteit en de verschillende fasen in de seksuele ontwikkeling van jongeren beter te laten verlopen.

Doelgroep

De Ik Puber-training is een individuele training voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) en een intelligentiequotiënt (IQ) hoger dan 85, in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar.

Vorm/methode

De Ik Puber-training bestaat uit 18 sessies van elk 45-60 minuten, waarin alle onderwerpen die tijdens de puberteit een rol kunnen spelen aan bod komen. Denk hierbij aan lichamelijke veranderingen, vriendschap, verliefdheid, relaties, seksualiteit en veilig internetten. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van veel illustraties, oefeningen en aanvullende materialen, waardoor de lesstof op meerdere manieren herhaald en verduidelijkt wordt. De Ik Puber-training wordt uitgevoerd samen met de behandelaar van de jongere en kan op maat worden gegeven. Zo kan de training aangesloten worden op specifieke vragen en problemen van een jongere en ouder(s).

Onderbouwing

De effectiviteit van de Ik Puber-training is onderzocht door ruim 180 jongeren en hun ouders willekeurig te verdelen over twee groepen: de helft kreeg de Ik Puber-training en de andere helft niet. De groep die de Ik Puber-training volgde lieten een grotere stijging zien in de psychoseksuele kennis en het inzicht in eigen en andermans grenzen, direct na de training en zes maanden later. Er werd geen effect aangetoond met betrekking tot zelfvertrouwen, zorgen of algemene sociale vaardigheden. De Ik Puber-training werd hoog gewaardeerd door de jongeren, hun ouders en de trainers die de training gaven.

Ontwikkelaars

Kirsten Vissen is mede-ontwikkelaar van de Ik Puber-training.

Beschikbaarheid en kosten

De opleidingsmodule voor de Ik Puber-training bestaat uit een tweedaagse Masterclass.
Meer informatie en data

Ik Puber-training (behandelmethode)