Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Bedwing je dwang

behandelmethode Bedwing je dwang

De behandelmethode ‘Bedwing je dwang’ voor kinderen en jongeren verloopt via exposure (blootstelling), responspreventie en cognitieve therapie. Met als doel om de dwangklachten te verminderen of te laten verdwijnen.

De behandelmethode is aanvankelijk ontwikkeld voor jongeren van ongeveer 12 tot ongeveer 18 jaar met een dwangstoornis. De behandelmethode is echter ook geschikt voor jongere kinderen.

Doelgroep

De behandelmethode is in eerste instantie ontwikkeld voor jongeren van ongeveer 12 tot ongeveer 18 jaar met een dwangstoornis. Deze methode van behandeling is echter ook geschikt voor jongere kinderen. Ouders worden bij de behandeling betrokken, maar de manier waarop dit gebeurt verschilt.

Doelstelling

Middels exposure & respons preventie en cognitieve therapie de dwangklachten laten verdwijnen.

Aantal zittingen

In wetenschappelijk onderzoek beslaat de behandeling van de dwangstoornis uit 12-16 zittingen, in de klinische praktijk zal de duur van de behandeling echter wisselen. In deze behandelmethode staan 7 zittingen beschreven. Wanneer er meer zittingen nodig zijn zullen die dezelfde inhoud hebben als de beschreven zittingen.

Vorm

Individuele therapie, waarbij ouders betrokken zijn.

Uitvoerende(n)

De behandelaar is bij voorkeur een gedragstherapeut gezien deze de principes waarop de behandeling is gebaseerd kent en gewend is aan de strategieën uit de gedragstherapie toe te passen.

Voorbereiding

De behandelmethode is direct toepasbaar in de praktijk.

behandelmethode Bedwing je dwang

Auteurs: prof. dr. E. de Haan & drs. L. Wolters
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 978 90 313 6008 6

Auteurs: prof. dr. E. de Haan & drs. L. Wolters
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 978 90 313 6008 6