Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een ouder met een kwetsbaarheid

Kleuter en moeder op het strand

Wanneer je als ouder een kwetsbaarheid hebt kan het soms best lastig zijn om altijd goed voor je kind(eren) te zorgen. Je hebt bijvoorbeeld psychische problemen of een verslaving. Je kunt misschien wat extra hulp gebruiken bij de opvoeding. Naast goede hulp voor jezelf, is ook extra aandacht nodig voor je kind.

Kleuter en moeder op het strand

Elke ouder kan te maken krijgen met psychische problemen of een verslaving. Naast goede hulp zoeken voor jezelf, is ook ondersteuning voor je kind belangrijk. Kinderen van deze ouders raken soms in de knel door de situatie waarin ze opgroeien. Het kan zijn dat je niet veel bijzonders merkt aan je kind. Toch hebben kinderen vaak veel door en nemen bijvoorbeeld huishoudelijke taken over of luisteren naar de zorgen binnen het gezin. Of ze zijn angstig of schamen zich voor wat er thuis gebeurt en nemen daarom liever geen vriendjes of vriendinnetjes mee. Dit hoeft niet erg te zijn, maar het mag de ontwikkeling van je kind niet in de weg staan. Sommige kinderen verzuimen van school of vinden het moeilijk hun ouders los te laten en hun eigen weg te gaan. Dit kan voor zowel jou als je kind leiden tot veel stress en zorgen.

Het helpt vaak voor kinderen om een luisterend oor te hebben, bijvoorbeeld van jou of een andere belangrijke persoon in de omgeving. Diegene kan vragen beantwoorden die je kind heeft en geeft hem ruimte om zijn eigen dingen te kunnen blijven doen, zoals spelen, sporten, vriendjes, naar school gaan en huiswerk maken. Het Trimbos-instituut legt uit hoe je signalen die op problemen kunnen wijzen kunt opvangen bij je kind.

Om te zien of je kind hulp nodig heeft, gaat een hulpverlener na wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. De hulpverlener kijkt in hoeverre je kind problemen ervaart of risico loopt om problemen te ontwikkelen. Hij legt uit wat er aan de hand is en wat dat betekent voor jou en je kind. Ook kan hij je uitleggen welke hulp mogelijk is. Samen besluit je of je hulp wilt, wat de beste hulp is en wat je hiermee wil bereiken. In het algemeen geldt: hoe eerder je kind hulp krijgt, hoe beter. Bij alle hulp gaat het erom dat je kind leert omgaan met de ervaren problemen. Je mag verwachten dat je hulpverlener je betrekt bij de hulp en je op de hoogte houdt van ontwikkelingen.

Terug naar boven

Het kan lastig zijn om je kind ‘s ochtends op tijd naar school te krijgen, geduld voor je kind op te brengen of leuke dingen samen te doen. Het helpt om een min of meer vaste dagindeling aan te houden. Je hulpverlener kan je hierbij helpen. Sta open voor de adviezen van de hulpverlener en probeer daar zoveel mogelijk mee aan de slag te gaan. Geef het ook op tijd aan als een advies niet bij jou of je kind past en kijk samen met je hulpverlener wat je daaraan kan doen.

Terug naar boven

Meer over kinderen van ouders met een psychisch probleem of een verslaving

Beeldverhaal en animatie over ouders met een psychisch probleem – KOPP

Beeldverhaal en animatie over ouders met een verslaving – KOV

Richtlijnen en standaarden:

Informatiekaarten Trimbos-instituut
Deze kaarten kunnen je helpen bij het aangaan van een gesprek met je kind over je kwetsbaarheid. Je vind hier informatiekaarten over:

Dossier KOPP/KOV Trimbos-instituut
Wat kunt u doen als ouder? Tips voor ouders: Luister naar je kind, vertel wat er aan de hand is, kijk naar je kind, en meer.

KopOpOuders
Voor alle ouders en hun partners die last hebben van stress, psychische problemen of een verslaving.

Richtlijnen en standaarden:

Jeugdprofessionals werken met richtlijnen en standaarden zoals het kennisdossier Kinderen van ouders met een kwetsbaarheid of de Richtlijn jeugdhulp KOPP/KOV. Deze richtlijnen en standaarden helpen hen deze problemen te herkennen en geven richting in de aanpak. De bovenstaande informatie, adviezen en tips zijn op deze richtlijnen en standaarden gebaseerd. Het is fijn als je hier als ouder van op de hoogte bent. Zo weet je wat je kunt verwachten als je contact zoekt met een hulpverlener. Ook kan deze informatie nuttig zijn als hulpmiddel bij het overleg met een hulpverlener.

GGZ Standaard KOPP/KOV
Deze kwaliteitsstandaard beschrijft in algemene termen vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg is voor mensen met een bepaalde psychische aandoening. Deze zorgstandaard is bedoeld voor professionals, patiënten en hun naasten en toont de (landelijke) norm waaraan multidisciplinaire, integrale zorg bij psychische aandoeningen moet voldoen. Niet alleen op het gebied van medicatie en behandeling, maar ook met aandacht voor participatie, de omgeving en de organisatie van zorg.

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven samen met het Nederlands Jeugdinstituut, experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.