Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Zó help je jongeren hun medicijn te begrijpen

Begrijp je medicijn

Vier procent van de Nederlandse kinderen en jongeren gebruikte psychofarmaca in 2020. De informatie aanpassen aan de behoefte van deze jonge doelgroep is van groot belang. Goede informatie over psychofarmaca draagt namelijk bij aan goed gebruik. Hoe informeer je jongeren, ouders en andere betrokkenen?

Bijsluiter

De bijsluiter van deze medicijnen zijn niet voor kinderen en jongeren geschreven. Dat moest anders. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelde Begrijp je medicijn in samenwerking met experts van de Geneesmiddelencommisie en focusgroepen met jongeren en ouders.

Dit vinden jongeren

Uit de focusgroepen met jongeren bleek gedegen informatie over psychofarmaca in begrijpelijke taal van groot belang. Zo zeiden jongeren: ‘Dan leer je weinig over wat je slikt.’ Hieronder lees je de tips die jongeren gaven vanuit de focusgroepen. Deze tips zijn meegenomen in de totstandkoming van Begrijp Je Medicijn.

Tips van ouders en jongeren

  • Informeer ons open en eerlijk over medicatie en de bijwerkingen daarvan.
  • Geef ons tips voor hoe ze het gesprek over medicatie en het gebruik daarvan kunnen voeren.
  • Geef ons informatie over alternatieven en laat ons meebeslissen.
  • Geef ons informatie over de combinatie van medicijnen en het gebruik van drugs en alcohol.
  • Geef ons informatie over de invloed van medicijnen op de beleving van seksualiteit.
  • Geef ons de informatie mee, zodat we die thuis nog rustig kunnen doorlezen.

Begrijp je medicijn

Begrijpelijke, wetenschappelijk onderbouwde en betrouwbare uitleg voor jongeren van 12 tot 18 jaar over hun medicijnen en het gebruik ervan: Begrijp je medicijn bevat informatie over de 21 meest gebruikte psychofarmaca, zoals citalopram, fluoxetine, methylfenidaat, oxazepam en dexamfetamine.

Totstandkoming

Begrijp je medicijn is tot stand gekomen met financiële bijdragen van het Fonds Psychische Gezondheid en het Fonds Stichting Gezondheidszorg Spaarneland, de website ‘Begrijp je medicijn’ ontwikkeld (voorheen: www.begrijpjemedicijn.nl, nu te vinden op Brainwiki.)

Meer informatie

In het artikel ‘Begrijpelijke informatie voor jongeren over psychofarmaca’ door Marieke Zwaanswijk, Isabel Gosselt en Anya Boelhouwer, leer je hier meer over. Lees je het artikel verschenen in het tijdschrift Psyfar vs.