Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Resultaten Tackle your Tics gepubliceerd

Proefschrift Annet Heijerman Tackle Your Tics

Een team van onderzoekers onder leiding van Annet Heijerman-Holtgrefe startte in 2019 met Tackle your Tics: een onderzoek naar een kortdurende, intensieve groepsbehandeling van kinderen en jongeren met ticproblematiek. Zij hebben nu het resultatenpaper gepubliceerd.

Onderzoekers én ervaringsdeskundigen

In het onderzoek werken wetenschappers en behandelaren van Levvel, Accare en Yulius samen met ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette. De ervaringsdeskundigen werkten gedurende het hele onderzoek mee en vervullen meerdere belangrijke rollen.

Effect op de middenlange termijn

De resultaten direct na de behandeling wijzen erop dat een korte, intensieve ERP-groepsbehandeling bij kinderen en adolescenten met chronische tics geen verhoogd effect heeft op ticreductie, vergeleken met een de kinderen en jongeren die op de wachtlijst stonden. Drie maanden later bleek Tackle your Tics echter effectief in het verbeteren van tic-gerelateerde beperkingen, de kwaliteit van leven, gedragsfunctioneren en emotioneel functioneren. Dit resulteerde in een positieve tevredenheid van de kinderen en jongeren, en hun ouders.

Tags