Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Nieuw kennisdossier: Leefstijlpsychiatrie

Meisje groente eten

Leefstijlpsychiatrie is een belangrijk onderwerp in de geestelijke gezondheidszorg: het beïnvloedt de lichamelijke en mentale gesteldheid. In het nieuwe dossier Leefstijlpsychiatrie lees je hoe je een kind of jongere kan helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en aan te houden. Het Kenniscentrum maakte in samenwerking met haar experts het dossier Leefstijlpsychiatrie.

Onderzoeken

In het dossier lees je welke lopende onderzoeken er zijn en wat er bekend is op het gebied van leefstijl. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar leefstijlpsychiatrie bij kinderen en jongvolwassenen.

Uitgelicht

In het dossier vind je kennis over de effecten van verschillende onderdelen van leefstijl: voeding, beweging, slaap, middelengebruik, sociaal netwerk en omgeving. Verder lees je over welke lopende onderzoeken er zijn, en over het effect van leefstijl op mentale gezondheid.

Ontdek ook de verschillende initiatieven op het gebied van leefstijlpsychiatrie: leefstijlbehandelingen, netwerken, onderzoeken, boeken, digitale media, evenementen en congressen, opleiding en cursussen.

Tot slot krijg je in het dossier tips om verder te lezen, bijvoorbeeld het inspiratiedocument ‘Leefstijl binnen de ggz’ van GGz Centraal.

Wist je dat…

…een ongezonde leefstijl, met bijvoorbeeld weinig beweging, ongezonde voeding, middelengebruik, en/of slaapproblemen, kan psychische en lichamelijke problemen veroorzaken of verergeren?

…mensen met een ernstige psychiatrische aandoening tot 20 jaar korter leven dan de algemene bevolking? En dat de voornaamste reden hiervoor een slechte lichamelijke gezondheid is?

…bepaalde behandelingen voor psychische problematiek negatieve effecten kunnen hebben op de leefstijl, zoals bijvoorbeeld een verhoogd hongergevoel of verslechterde slaap door bepaalde medicatie?

Leefstijl binnen psychiatrie kan herstel versnellen

Het verbeteren van leefstijlgedrag kan zorgen voor sneller herstel en voorkomen dat klachten erger worden. Dat vertelt Jeroen Deenik, onderzoeker en gezondheidspsycholoog.

Tags