Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Nazorg: hoe goed is dat geregeld? Jongerenpanel De Vraagbaak geeft tips

Hoe ervaren jongeren met psychische klachten de afronding, nazorg en terugvalpreventie van hun behandeling? 26 jongeren van het jongerenpanel De Vraagbaak deelden hun ervaringen en geven tips.

Geen concreet plan

In de ervaring van 22 van de 26 jongeren was er geen concreet plan voor nazorg. Soms was dat omdat de behandelaar niet voldoende informatie verstrekte: “Alleen omdat ik er zelf naar heb gevraagd, wist ik dat het mogelijk was om nog mailcontact te hebben, ” zegt een jongere.

Welke tips hebben jongeren voor de nazorg? De Nationale Jeugdraad en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie brachten de tips en de cijfers samen in een infographic.

Zó geef je jongeren een goede nazorg

  • Zorg voor een gevoel van warmte bij de afronding
  • Informeer over de opties na de behandeling, hoe opnieuw hulp te krijgen als dat nodig is en maak daarvoor een duidelijk plan
  • Neem genoeg tijd voor een behandeling
  • Laat een jongere niet wachten op hulp bij terugval

Uitvallen van behandelaar of locatie

Bij 10 van de 26 jongeren eindigde de behandeling doordat de locatie of behandelaar uitviel. Ook zijn er jongeren die de weg terug naar zorg niet positief inzien: “In geval van een terugval zou ik sneller weer bij een behandelaar terecht willen komen. Nu beland je weer achteraan de wachtlijst, ” zegt een jongere.

Meer cijfers

  • 20 van de 26 jongeren hebben geen nazorg ontvangen
  • Gemiddeld rapportcijfer voor afronding, nazorg en terugvalpreventie is 5,5.
  • 22 van 26 jongeren hebben uiteindelijk een terugval gehad, waarvan er 16 opnieuw hulp kregen

Een gevoel van warmte bij de afronding

De jongeren geven aan dat het belangrijk is om met een warm gevoel af te sluiten. “Soms is het heel klinisch en voel je je heel erg ‘patiënt’, terwijl het toch gaat om afscheid nemen van iemand die je vaak beter kent dan veel mensen in je omgeving.” Een andere jongere benadrukt hoe fijn het was om een positieve terugblik en lieve woorden te krijgen. Er werd ook gelachen en gekletst.

De Vraagbaak over: afronden behandeling, nazorg en terugvalpreventie

Bekijk alle resultaten en adviezen van jongeren in de visuele weergave van deze peiling.

Download de infographic: de Vraagbaak over nazorg.

NJR Hoofdzaken

Logo van de Nationale Jeugdraad (NJR)

De jongeren van NJR Hoofdzaken zetten hun ervaringen in de ggz in om de hulp aan jongeren met psychische klachten te verbeteren.

Tags