Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Wat je kunt doen als naaste – jongerenpanel de Vraagbaak vertelt

Jongeren praten buiten

Hoe steun je een jongere met psychische klachten als naaste en als zorgprofessional? Dat lees en zie je in de nieuwe infographic van de Vraagbaak, het jongerenpanel van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de NJR. Jongeren geven aan dat hun relaties met naasten te lijden hebben onder hun psychische klachten. Vooral van ouders en andere familieleden willen ze graag meer steun krijgen. Hoe zorg je dat je geen goedbedoelde adviezen geeft die niet helpend of zelfs schadelijk zijn? Het jongerenpanel geeft aan wat hen wél helpt.

“Dat er altijd iemand bereid en beschikbaar is om een luisterend oor te bieden als ik ergens mee zit, zodat ik het niet alleen hoef te dragen.”

ervaringsdeskundige jongere

Meer steun van ouders en familieleden

Jongeren geven aan dat hun relaties met naasten te lijden hebben gehad onder hun psychische klachten. Vooral van ouders en andere familieleden willen ze graag meer steun krijgen. Een deelnemer van het jongerenpanel: “Het had kunnen helpen als mijn moeder meer uitleg had gekregen over wat er speelde en hoe dingen voor mij werken.”

Rapportcijfers: belangrijke steunbronnen

Van de belangrijkste steunbronnen staan vrienden op de eerste plek met 56%. Daarna komen hulpverleners en ouders, beiden met een gelijke score van 48%.

Dit kun je als naaste doen om jongeren met psychische klachten te helpen

Naasten kunnen jongeren helpen door te luisteren zonder oordeel. “Je hoeft niet de oplossing of het antwoord te hebben om iemand te kunnen steunen”, geeft een jongere uit het jongerenpanel aan.

Ook helpt het als de naaste informatie opzoekt en handvatten krijgt van hulpverleners. Zo weten ze wat ze moeten doen in welke situatie. “Bijvoorbeeld vragen of je hulp nodig hebt, of dat ze je juist even moeten laten.”

Jezelf ondersteunen door hulp te vragen

Praktische handvatten voor de jongeren en hun naasten helpen. En verder: “Wees vooral niet bang om hulp te vragen. Je bent niet tot last als je om hulp vraagt, ” luidt het advies van een jongere voor jongeren.

De Vraagbaak over: steun van naasten bij psychische klachten

Bekijk alle resultaten en adviezen van jongeren in de visuele weergave van deze peiling.

>> Download de infographic.

Zo help je jongeren met psychische klachten: drie tips voor zorgprofessionals

  1. De zorgverlener kan jongeren helpen door naasten bij de behandeling te betrekken. Het gaat hier vooral om tips over hoe jongeren in gesprek kunnen gaan over hun psychische klachten.
  2. Daarnaast vinden jongeren het fijn als de zorgprofessional met hen in kaart brengt bij wie van hun naasten ze het beste terecht kunnen.
  3. Verder vinden jongeren maatwerk belangrijk: luister naar wat de jongere zelf wil in het wel of niet betrekken van de naasten.

Tags