Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Eliminatiedieet niet effectiever dan gezonde voeding voor kinderen met ADHD

Trace Logo

Helpt een dieet in de vermindering van ADHD-symptomen? Kan het al worden opgenomen in de behandeling van ADHD? Het TRACE-onderzoek is opgezet door Karakter en het RIVM, vanuit belangstelling voor het behandelen van ADHD zonder medicijnen. In totaal werden 223 kinderen van 5 t/m 13 jaar onderzocht en in drie groepen onder verdeeld: een groep volgde een eliminatiedieet, een andere groep volgde een gezond dieet en een derde groep kreeg geen dieet, maar de gebruikelijke zorg. De kortetermijnresultaten van TRACE-onderzoek zijn nu te bekijken in European Child and Adolescent Psychiatry.

Vermindering van ADHD-symptomen

Het TRACE-onderzoek onderzoekt of diëten kunnen bijdragen aan vermindering van ADHD-symptomen. Onderzoekers vergeleken een ‘gezond’ dieet volgens richtlijnen van goede voeding van het Voedingscentrum met het eliminatiedieet. Het eliminatiedieet bevat geen voedselallergenen zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen.

Het onderzoek

Aan het TRACE-onderzoek namen 223 kinderen deel. 84 kinderen volgden vijf weken lang het eliminatiedieet. De andere groep, 81 kinderen, volgde het ‘gezonde’ dieet. De derde groep bestond uit 58 kinderen die de gebruikelijke zorg kregen, bestaande uit voorlichting, ouderbegeleiding en in sommige gevallen medicijnen.

Voorlopige resultaten

Wat bleek? Bij de derde groep die de gebruikelijke zorg kreeg, verminderden de ADHD-symptomen bij 58% van de kinderen. Een vergelijkbaar resultaat was te vinden bij de groep met het gezonde dieet. Het eliminatiedieet had een lager percentage.

Lichamelijke klachten verbeterden

Zowel het gezonde dieet als het eliminatiedieet hielp om de lichamelijke klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn, te verbeteren.

Slaapproblemen

Het eliminatiedieet bewees behulpzaam bij het verminderen van slaapproblemen, in tegenstelling tot de derde groep die de gebruikelijke zorg kreeg.

Meer onderzoek nodig

Om goede uitspraken te doen, is er meer onderzoek nodig. Onderzoekers hebben langetermijneffecten nodig om te kunnen kijken of dieetrichtlijnen in de behandeling van ADHD kunnen worden opgenomen.

Subsidie

Het TRACE-onderzoek valt binnen het EU-onderzoeksproject en wordt gesubsidieerd door Eat2beNICE en VWS.

Lees de voorlopige resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Eurpean Child and Adolescent Psychiatry.

Dieet en ADHD

trace-project-ADHD

TRACE is een onderzoek naar de effectiviteit van een dieetbehandeling in vergelijking met de gebruikelijke zorg bij kinderen met ADHD.

Tags