Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

E-learning Transitiecoach LVB

Meisje met gekleurd haar
Help jongeren op eigen benen staan

Veel jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problemen ervaren op weg naar volwassenheid extra uitdagingen. Zij zijn vaak nog niet klaar om op eigen benen te staan als zij 18 jaar worden. Begeleid jij jongeren met een LVB in deze levensfase? Volg dan de gratis e-learning Transitiecoach LVB, en leer hoe je jongeren ondersteunt bij de veranderingen en uitdagingen op weg naar volwassenheid.

Meisje met gekleurd haar

Ja, ik wil de e-learning volgen

Meld je aan voor de gratis e-learning Transitiecoach LVB.

Als jongeren 18 jaar worden, verandert er veel. Ze moeten keuzes maken op allerlei levensgebieden zoals werk, school en relaties. Jongeren met een LVB hebben door hun beperkingen in cognitief functioneren en in sociale redzaamheid extra moeite met opgroeien naar volwassenheid. Voor hen is extra ondersteuning in deze levensfase daarom cruciaal.

Professionals die deze e-learning volgen, kunnen goed beslagen ten ijs aan de slag als transitiecoach LVB. Met de kennis en handvatten die je opdoet, leer jij jongeren met een LVB (en/of psychische problemen) optimaal begeleiden in hun ontwikkeling.

``Ik wilde heel graag sporten maar wist niet hoe ik dat kon regelen. Samen met mijn coach heb ik binnen twee weken geregeld dat ik elke week allerlei sporten kan doen!``

Jongere met een LVB

Hoe ziet de online training Transitiecoach LVB eruit?

Aan de hand van fictieve coach ‘Sem’ en virtuele jongeren doorloop je een coachingstraject:

  • Experts gaan in op de rol en het belang van de transitiecoach
  • Selly is 17 jaar en heeft een LVB. Hoe kijken belangrijke personen uit haar omgeving naar haar? Je hoort het van een van haar ouders, een jeugdhulpverlener, een hulpverlener voor volwassenen, een vriend van Selly, en de transitiecoach.
  • Je maakt kennis met Tiffany, Delano en Michael. Met casussen en praktijkopdrachten leer je de juiste vragen stellen. Verschillende jongeren vragen om een verschillende aanpak: leer daarom de jongere eerst kennen, en kom erachter wat die zelf wil. De training geeft tips die jou als professional helpen communiceren met jongeren met een LVB.
  • Raadpleeg in de e-learning (fictieve) collega’s en neem een kijkje in het huis van de jongeren.
  • Hoe bouw je de samenwerking af, en draag je over aan een andere zorgverlener?
  • De training gaat ook in op ondersteuning in diverse levensgebieden: opleiding en werk, relaties en vrije tijd, wonen, zorg en financiën.

``Ze leerde me dat ik dingen moest opschrijven die ik nog moest doen, zodat ik het niet zou vergeten. Bijvoorbeeld voor stage of school.``

Jongere met een LVB

Meerwaarde voor jongeren

Jongeren en professionals hebben de training in de praktijk getest. Uit hun bevindingen blijkt dat jongeren veel baat hebben bij een coach die naast hen staat tijdens een bijzondere levensfase die veel van ze vraagt. De gecoachte jongeren vinden het prettig dat de coach er speciaal voor hen is. Zij kunnen zelf bepalen welke onderwerpen er aan bod komen, en ervaren het contact als flexibel en laagdrempelig.

Praktische informatie en accreditatie

Elke hulpverlener die werkt met jongeren met een LVB en psychische problemen, of affiniteit heeft met deze doelgroep, kan de e-learning volgen. Het duurt in totaal ongeveer drie uur om de e-learning te doorlopen, en nog drie uur om de bijbehorende theorie te lezen. Na afloop kun je altijd gebruik blijven maken van de tools uit de module. Deelname is gratis.

Bij een succesvolle afronding van de module, ontvang je een certificaat. Hiermee kun je drie accreditatiepunten aanvragen. Meer praktische informatie staat in de handleiding Transitiecoach LVB.

Vragen over de e-learning?

Voor vragen over Transitiecoach LVB kunt u contact opnemen met Charlotte van ‘t Spijker via c.vantspijker@kenniscentrum-kjp.nl.

Foto van Charlotte van 't Spijker

De e-learning Transitiecoach LVB is ontwikkeld vanuit de Academische Werkplaats Kajak, met input van jongeren met een LVB, ouders en experts. Betrokken organisaties zijn het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie, De Banjaard (Youz), Koraal/Universiteit Maastricht, GGZ Ecademy, LFB, Hogeschool Rotterdam. Het project is mede gefinancierd door Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Academische Werkplaats Kajak

Academische Werkplaats Kajak - logo

De Academische Werkplaats Kajak draagt bij aan betere hulp voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen.

Naar de Academische Werkplaats Kajak
Handreikingen en andere praktisch toepasbare producten van Kajak