Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat doet de behandelaar van een kind met een trauma?

Wanneer duidelijk is of er sprake is van traumagerelateerde problemen, of eventueel al een diagnose is gesteld, stelt de behandelaar in overleg met het kind en de ouders een behandelplan op en geeft hij voorlichting aan ouders en kind (psycho-educatie). Het verloop van het behandelplan is afhankelijk van de ernst van de klachten. De behandeling kan ‘ambulant’ zijn, waarbij het kind thuis blijft wonen en naar therapie gaat.

Behandeling van ernstiger getraumatiseerde kinderen vereist vaak een veilige omgeving. Daarom vindt de behandeling soms plaats in een speciale voorziening waar de kinderen dag en nacht verblijven. Ook vluchtelingenkinderen worden indien nodig in een opvanglocatie geplaatst waar de kans op herhaling van traumatische gebeurtenissen zo klein mogelijk is.

De bekendste behandeling is EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is gericht op het weer op gang brengen van vastgelopen verwerking van trauma’s.

Lees hier meer over de EMDR-behandeling.

Van de meeste andere behandelingsmogelijkheden is de effectiviteit nog niet bewezen, wat niet wil zeggen dat ze niet effectief zijn. Andere behandelvormen zijn Horizon, STEPS en Veilig Sterk Verder (VSV).

Lees hier meer over de behandelmethoden HorizonSTEPS en VSV.

Programma’s als ‘Don’t Hit Mommy’ en ‘Signs of Safety’ zijn gericht op herkenning en vroege behandeling van kindermishandeling. In dit laatste programma bezoekt een hulpverlener uit de jeugdzorg of jeugd-ggz een gezin waarin geweld speelt en waar gevaar dreigt voor de veiligheid en ontwikkeling van het kind. Samen met de ouders wordt een veiligheidsplan opgesteld, in vijf tot tien bijeenkomsten. De hulp is bedoeld om de relatie tussen ouders en kind in stand te houden en toe te werken naar duurzaam, veilig en beschermend oudergedrag.

Lees hier meer over de programma’s ‘Don’t hit my mommy‘ en ‘Signs of Safety‘.

Bij een systematische literatuurstudie in april 2016 konden onderzoekers geen enkele specifieke behandeling vinden voor vluchtelingenkinderen met posttraumatische stressstoornis. De hulpverlening in Nederland concentreert zich vooralsnog op crisisopvang en normalisatie van de leefomstandigheden.

Lees hier meer over hulp aan vluchtelingenkinderen.