Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Infant/Toddler Sensory Profile (ITSP)

  • Oorspronkelijke versie: De Gangi, G.A., Poisson, S., Sickel, R. & Wiener, A.S. (1995). Infant/toddler Syptom Checklist. Harcourt Assessment.
  • Huidige versie: Keizer, H. (2006) (Ned. vertaling). Infant/Toddler Syptom Checklist-Nl. Een screeningslijst voor ouders. Amsterdam: Pearson.
  • Doel: De checklist heeft als doel regulatieproblemen en problemen in de zintuiglijke prikkelverwerking (horen, zien, proeven, ruiken en aanraken) bij baby’s en peuters op te sporen. Zo kan worden vastgesteld welke kinderen een risico hebben op sensorischeintegratieve stoornissen, aandachtsstoornissen en emotionele of gedragsproblemen.
  • Gebruik: Infant Mental Health
  • Doelgroep: 0 tot 36 maanden
  • Afname en scoring: Hoe: De ITSP wordt individueel ingevuld door de ouder of verzorger of door de professional tijdens een gesprek met de ouder, via de pen- en papiermethode.
  • Tijdsduur: Ongeveer 15 minuten

Inhoud van de vragenlijst ITSP

De Infant/Toddler Sensory Profile bestaat uit een handleiding, vragenlijsten en scoreformulieren voor 2 leeftijdsgroepen. Er is een vragenlijst en scoreformulier voor baby’s van 0 t/m 6 maanden (36 items) en een vragenlijst en scoreformulier voor baby’s/peuters van 7 t/m 36 maanden (48 items). Voor oudere kinderen, adolescenten en volwassenen zijn er aanvullende vragenlijsten beschikbaar (de Sensory Profile en de Adolescent/Adult Sensory Profile).

De ITSP kan voor zowel diagnostiek als interventie worden gebruikt en is interessant voor
o.a. ergotherapeuten, kinderfysiotherapeuten, logopedisten, psychologen, orthopedagogen
en kinderartsen.

Betrouwbaarheid en validiteit van de vragenlijst ITSP

De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen heeft de ITSP niet beoordeeld. 

Wetenschappelijke onderbouwing van de vragenlijst ITSP

  • DeGangi, G.A., Porges, S.W., Sickel, R. & Greenspan, S.I. (1993). Fouryear follow-up of a sample of regulatory disordered infants. Infant Mental Health Journal, 14 (4), 330-343.

Uitgever en beschikbaarheid van de vragenlijst ITSP

Pearson Clinical: 020 581 5500 | www.pearsonclinical.nl

GGZ Standaarden

Algemene aanbevelingen voor het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van psychische klachten en stoornissen. Gebaseerd op wetenschappelijke kennis én ervaringen van patiënten en professionals.

NJi Databank Instrumenten

Meer dan 100 instrumenten die professionals in de jeugdsector ondersteunen bij oordeels- en besluitvorming: signalering, risicotaxatie, diagnostiek, indicatiestelling en evaluatie.