Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

European Addiction Severity Index (Europ-ASI)

  • Oorspronkelijke versie: McLellan et al. (1992)
  • Huidige versie: Kokkevi & Hartgers (1994)
  • Doel: Meten van de ernst en behandelbehoefte van verslaving.
  • Gebruik: Problematisch middelengebruik
  • Doelgroep: Volwassenen, maar ook geschikt voor adolescenten.
  • Afname en scoring: Hoe: Semi-gestructureerd klinisch interview door een getrainde professional.
  • Tijdsduur: 30-45 minuten

Inhoud van de vragenlijst Europ-ASI

Materiaal

Vragenlijst en handleiding.

Schalen

De vragenlijst bevat de volgende schalen: Lichamelijke gezondheid, Arbeid, opleiding en inkomen, Alcohol, Drugs, Justitie en politie, Familie en sociale relaties, Psychische en emotionele klachten.

Interpretatie

De ernstmetingen worden gescoord op een tienpuntsschaal. Een ernstmeting van 7 duidt op afhankelijkheid van drugs of alcohol, tezamen met minimaal 1 serieus probleem in een van de andere gebieden. Een meting van 8 duidt op extreme en gevaarlijke patronen van inname en serieuze problemen op andere gebieden. Een meting van 9 duidt op een levensbedreigende situatie.

Betrouwbaarheid en validiteit van de vragenlijst Europ-ASI

De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen heeft de Europ-ASI niet beoordeeld. 

Wetenschappelijke onderbouwing van de vragenlijst Europ-ASI

  • McLellan, A.T., Kushner. H., Metzger, D., Peters, R., Smith, I., Grissom, G., Pettinati, H., Argeriou, M. (1992). The Fifth Edition of the Addiction Severity Index. Journal of substance abuse treatment, 9(3), 199-213.
  • Kokkevi, A., & Hartgers, C. (1995). EuropASI: European adaptation of a multidimensional assessment instrument for drug and alcohol dependence. European Addiction Research, 1(4), 208–210.

Uitgever en beschikbaarheid van de vragenlijst Europ-ASI

GGZ Standaarden

Algemene aanbevelingen voor het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van psychische klachten en stoornissen. Gebaseerd op wetenschappelijke kennis én ervaringen van patiënten en professionals.

NJi Databank Instrumenten

Meer dan 100 instrumenten die professionals in de jeugdsector ondersteunen bij oordeels- en besluitvorming: signalering, risicotaxatie, diagnostiek, indicatiestelling en evaluatie.