dossier Leefstijlpsychiatrie Wat is er al bekend over leefstijlpsychiatrie? Welke onderzoeken lopen er nu? Hoe kun je een kind of jongere helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en aan te houden? Het antwoord op deze en andere vragen lees je in dit kennisdossier.
dossier Suïcidepreventie bij jongeren De laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren. Welke initiatieven zijn er in Nederland? Hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe herken je suïcidaal gedrag?
dossier Jeugd-ggz voor kinderen van ouders met een kwetsbaarheid (KOPP/KOV, KVBO, kindvanauti) Betrouwbare kennis over kinderen van ouders met een kwetsbaarheid (KOPP, KOV, KVBO en kindvanauti), onder andere: inzichten en hulpmiddelen om deze kinderen te herkennen en hulp te bieden.
dossier Genderdiversiteit bij kinderen en adolescenten Betrouwbare kennis over genderincongruentie bij kinderen en adolescenten. Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht en aanbevelingen voor onder andere: gendersensitief werken, bijkomende problematiek, diagnostiek en opties voor begeleiding en behandeling.
dossier Destigmatisering van kinderen en jongeren Dit dossier brengt wetenschap, praktijk en ervaringen van jongeren bij elkaar in een overzicht van kennis over (bestrijden van) stigma bij kinderen en jongeren met psychische problemen. Het geeft professionals die met hen werken meer inzicht in de gevolgen van stigma en de mogelijkheden om dit tegen te gaan.
dossier Lichamelijke screening in de jeugd-ggz Deze pagina geeft informatie over de verbinding tussen psychiatrie en somatiek, bevat aanbevelingen van experts voor lichamelijke screening bij kinderen en jongeren in de jeugd-ggz, en geeft overwegingen voor aanvullend onderzoek.
dossier Dwang en drang Waarom is het belangrijk om vrijheidsbeperkende maatregelen in de jeugdzorg te verminderen? Wat zijn de mogelijkheden, rechten en plichten en wettelijke kaders? Dit kennisdossier geeft hier overzichtelijke informatie over, en een gezamenlijke visie van experts op dwang en drang.
dossier Jeugd-ggz in het voorveld Expertise uit de jeugd-ggz is nodig om kinderen en jongeren met psychische problemen snel, passend en zoveel mogelijk dichtbij huis te behandelen. Het Kenniscentrum zet varianten van ondersteuning in het voorveld op een rij, en geeft inzicht in de vraagstukken die daarbij komen kijken.
dossier Jeugd-ggz voor doven en slechthorenden Betrouwbare kennis over de diagnose en behandeling van kinderen en adolescenten die doof of slechthorend zijn, onder andere: klinisch beeld, etiologie, prevalentie, comorbiditeit, diagnostiek, behandeling, en beloop en prognose.
dossier Forensische jeugdpsychiatrie Toepasbare kennis over forensische jeugdpsychiatrie. Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht in onder andere: prevalentie, comorbiditeit, diagnostiek, behandeling, en beloop en prognose.
dossier Erfelijkheid van kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen Betrouwbare kennis over de erfelijkheid van psychiatrische stoornissen bij kinderen en adolescenten. Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht in onder andere: gen-omgevingcorrelatie en gen-omgevinginteractie, en klinische relevantie.
dossier Jeugd-ggz voor vluchtelingenkinderen Dit kennisdossier ‘Jeugd-ggz voor vluchtelingenkinderen’ biedt praktische informatie over voorzieningen, psychische zorg en behandeling en wie waarvoor verantwoordelijk is. Het dossier bundelt de tot nu toe verspreide informatie op één plek, voor professionals in de jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg, scholen en leerkrachten en andere geïnteresseerden.
dossier Jeugd-ggz voor jongeren met problematisch middelengebruik en/of verslaving Betrouwbare kennis over de behandeling van jongeren met een verslaving: prevalentie, comorbiditeit, diagnostiek, behandeling, en beloop en prognose.
dossier Jeugd-ggz voor slachtoffers van seksuele uitbuiting Hieronder vind je informatie over de achtergrond en aanpak van seksuele uitbuiting, en lees je wat je als professionals kunt doen: preventie, signalering, melding, ketensamenwerking en opvang en behandeling.
dossier Jeugd-ggz voor kinderen en adolescenten met een licht verstandelijke beperking (LVB) Betrouwbare kennis over de diagnose en behandeling van kinderen en adolescenten met een licht verstandelijke beperking (LVB). Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht in onder andere: klinisch beeld, etiologie, prevalentie, comorbiditeit, diagnostiek, behandeling, en beloop en prognose. U vindt hier ook informatie over de behandeling van LVB in combinatie met een psychiatrische stoornis, zwakbegaafdheid of trauma.
dossier Jongvolwassenen (Transitiepsychiatrie) Betrouwbare kennis over jongvolwassenen die psychiatrische hulp krijgen en hun overgang naar meerderjarigheid, de zogenoemde transitiepsychiatrie. Professionals krijgen inzicht in onder andere: diagnose, transitie en transfer en betrokken partijen.
dossier Jeugd-ggz voor baby’s, peuters en kleuters In dit dossier vind je betrouwbare kennis over specialistische jeugdhulp aan baby’s, peuters en kleuters (0-6 jaar). Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht in onder andere: klinisch beeld, signalering en diagnostiek en behandeling.