Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Andere middelen

ADHD-medicatie

Auteurs: C. Huijgen, N. Goddard, P.W. Troost en T. Ingenhoven

Effectiviteit: Het is de vraag welke plaats ADHD medicatie bij jongeren met borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Uit de literatuur blijkt een significante correlatie te zijn tussen volwassenen met BPS met impulsieve kenmerken en een voorgeschiedenis van ADHD symptomen (Davids, 2005). ADHD zou voor die subgroep van BPS een risicofactor kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat behandeling met methylfenidaat (< 60 mg/dag) bij (vrouwelijke) jongeren met ADHD en BPS de symptomen van zowel ADHD als BPS verbetert en dat de behandeling goed getolereerd wordt (Golubchik et al., 2008). Het is dan ook belangrijk een mogelijke comorbide ADHD en/of ODD/CD diagnose bij een jongere met BPS te stellen en medicamenteus te behandelen. In de praktijk komt dit regelmatig voor. Clonidine heeft bij een open studie een mogelijk effect op innerlijke spanning, automutileren en dissociatie, er zijn echter geen RCT ‘s bekend. In een kleine PC-RCT bleek clonidine op de symptomen van BPS geen effect te hebben (Ziegenhorn, 2009)

Veiligheid, dosering en bijwerkingen: zie formularium.

Anxiolytica

Effectiviteit: In de WFSBP richtlijn (Herpertz, 2007) voor volwassenen met BPS worden benzodiazepinen vanwege het mogelijke paradoxale effect, de interactie met psychologische behandelvormen, het risico van afhankelijkheid en toename suïcidaal gedrag, ontraden.
In noodsituaties kunnen benzodiazepinen overwogen worden. Geadviseerd wordt ze zo laag mogelijk en zo kort mogelijk te geven (Cowdry, 1988).

Dosering: zie formularium.

Omega 3-vetzuursuppletie

In een onderzoek bij jongeren van 16 jaar en ouder met zelfbeschadigend gedrag komt naar voren dat omega 3-vetzuursuppletie een algehele invloed op stress, depressieve klachten en suïcidaal gedrag kan hebben los van de stoornis, en dat het niet zo zeer op impulsiviteit, agressie en vijandigheid effect heeft (Hallahan, 2007).

Zanarini en Frankenberg (2003) onderzochten het effect van Omega 3 vetzuren (visolie) op affectieve symptomen bij volwassenen met BPS. Zij vonden in een pilot studie dat ethyl-eicosapentaenoic (E-EPA) een significante afname van depressieve symptomen en agressief gedrag gaf. Het onderzoek is nog niet gerepliceerd.

Van visolie is bekend dat het als voedselsupplement veilig kan worden voorgeschreven en een relatief licht bijwerkingprofiel heeft.