Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Congressen

Een overzicht van congressen en andere evenementen die het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (mede) organiseert.

Gluur-in: Leiderschap en integraal werken

Kom op 14 april 2022 ongegeneerd ‘gluren bij de buren’, en laat je inspireren over leiderschap, samenwerken en doorbraken in de hulp aan gezinnen. Deze ‘Gluur-in’ van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut staat in het teken van leiderschap bij integrale samenwerking, en integraal werken volgens de Amsterdamse Maatwerk Methode

Meer lezen…

Jeugd in Onderzoek 2022

Jongeren hebben veel veerkracht. Toch is er een grote groep die ook vastloopt. Hoe houd je de mentale gesteldheid van kinderen en jongeren in zicht? Ga aan de slag met het thema ‘Mentaal welbevinden en veerkracht’ tijdens Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en onderwijsprofessionals, die kennis en ervaring willen uitwisselen om de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Meer lezen…

Afgelopen congressen

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2020: Onder druk wordt alles vloeibaar

De coronacrisis bracht ontwikkelingen rond bijvoorbeeld digitale zorg in een stroomversnelling, én nieuwe belemmeringen met zich mee. Het Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie staat op 19 november 2020 in een speciale online editie stil bij de lessen uit deze unieke periode. Ga met het Kenniscentrum en andere professionals in gesprek over kansen. Hoe kunnen we dit momentum gebruiken om de jeugdhulp naar een hoger plan te tillen?

Meer lezen…

Poster Jaarcongres 2020

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie 2019

De kinder- en jeugdpsychiatrie heeft een schat aan betrouwbare kennis beschikbaar. Voor kinderen en jongeren die hulp nodig hebben, is in veel gevallen bekend welke hulp in hun geval effectief is. Maar vier jaar na de transitie blijft er in elke sector van de jeugdhulp veel onzekerheid over hoe het in de toekomst verder moet. Biedt onze kennis wel antwoorden op de maatschappelijke vragen die nu leven? Welke kansen bieden nieuwe technologische ontwikkelingen en innovatieve werkwijzen? Op 1 oktober 2019 verdiepen we ons in de toekomst van de kinder- en jeugdpsychiatrie, met het beste uit twee werelden.

Meer lezen…

Poster Jaarcongres 2019

Symposium suïcidepreventie bij jongeren

De toename van suïcides onder jongeren en de complexiteit van deze problematiek vragen om een actieve, preventieve benadering waarin de jeugdhulp samen optrekt. Op Wereldsuïcidepreventiedag (10 september) organiseren het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en 113 Zelfmoordpreventie dit symposium voor professionals uit de jeugdhulp en het onderwijs.

Wereldwijd is er veel aandacht voor zelfmoordpreventie: met de zero suicide beweging vindt een verschuiving plaats van acceptatie naar actieve preventie, vanuit het gezamenlijke streven naar nul suïcides. Het doel van dit symposium is samen stappen zetten richting minder zelfdodingen onder jongeren.

Congres psychiatrie en LVB: Werken aan samenspel

Op donderdag 17 mei organiseerde de Academische Werkplaats Kajak het congres ‘Psychiatrie en LVB: werken aan Samenspel’. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en een psychische stoornis. Zo verscheen in 2016 het ‘Handboek Psychiatrie en lichte verstandelijke beperking’. Jeugd-ggz, scholen, de zorg voor mensen met licht verstandelijke beperkingen (VB-zorg) en wijkteams werken sinds de transitie meer en meer samen, maar er moet nog veel gebeuren.

Tijdens het congres kwamen wetenschap en praktijk, behandelaar en patiënt, jeugd-ggz en VB-zorg samen. In lezingen en workshops gingen de deelnemers onder andere dieper in op een aantal capita selecta uit het Handboek Psychiatrie en lichte verstandelijke beperking, zoals diagnostiek, psychologische en farmacologische behandeling bij mensen met een LVB.

Meer lezen…

Poster Congres psychiatrie en LVB: werken aan samenspel