Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Transgender bij kinderen en jongeren

Transgender staren

Wat betekent het als je kind transgender is?

Alle kinderen hebben een eigen, persoonlijk gevoel over wie ze zijn. Een meisje of een jongen bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat je kind hierover twijfelt. Sommige kinderen en jongeren voelen zich niet lekker in hun lijf en weten al vanaf jonge leeftijd dat ze eigenlijk van het andere geslacht willen zijn. Bij andere kinderen komt deze wens later, in de puberteit.

Transgender staren

Sommige kinderen willen andere kleding of make-up dragen, of misschien hun lijf veranderen door hormonen of operaties. Sommige kinderen twijfelen of ze transgender zijn. Er is ook een grote groep kinderen en jongeren die zich niet als typische jongen of als typisch meisje gedraagt. Dit betekent niet dat al deze kinderen of jongeren transgender zijn. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen die twijfelen over hun genderidentiteit.

Meer over transgender zijn op Brainwiki.nl

Samen kom je verder

Voor je kind is het belangrijk dat je als ouder weet wat er aan de hand is. Zodat je weet hoe je je kind kunt helpen. Zo kan je een steuntje in de rug geven, en het gevoel geven dat je kind het niet alleen hoeft te doen.

Meer over transgender

  • Stichting Maruf
    Een internationaal platform voor queer moslims.
  • >>Qpido
    Hier vind je informatie en trainingen voor ouders.
  • Transvisie
    Een belangenorganisatie die zich richt op de zorg aan transgender mensen, waaronder ook jongeren en kinderen. Hier vind je informatie en kun je je aanmelden voor bijeenkomsten.
  • Handreiking over sekse, gender en seksuele diversiteit                                                              In deze handreiking worden de begrippen sekse, gender en seksuele diversiteit uitgelegd en wordt achtergrondinformatie gegeven over LHBTI+ (lesbisch, homo, bi+, transgender en intersekse) thema’s en vragen die voor kinderen of ouders belangrijk kunnen zijn.
Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.