Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Kindermishandeling bij kinderen en jongeren

Een meisje en een jongen wandelen over een brug

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling gaat over het gedrag van mensen waardoor kinderen schade kunnen oplopen, zowel lichamelijk als psychisch. Het kan zijn dat een kind geslagen wordt, dat hij getuige is van ruzies en/of geweld, of dat iemand aan zijn lijf zit zonder dat hij dat wil (seksueel misbruik). Het kan ook zijn dat een kind thuis tekortkomt en/of niet goed verzorgd wordt omdat ouders eigen problemen hebben. Soms zorgt een kind voor een gezinslid met een ziekte, psychische problemen of een alcoholverslaving.

Een meisje en een jongen wandelen over een brug

Kindermishandeling kan thuis, op school of bij familie en kennissen gebeuren en is erg ingrijpend. Kinderen voelen zich vaak erg alleen en zijn geneigd te denken dat het hun schuld is wat er gebeurt. Ze durven er misschien met niemand over te praten. Ze denken er vaak wel veel aan en kunnen daardoor bijvoorbeeld moeite hebben met opletten op school.

Kindermishandeling kan psychische problemen bij een kind veroorzaken. Bijvoorbeeld een trauma. >> Lees meer over trauma bij kinderen en jongeren.

Er zijn jeugdhulpverleners die het kind en de ouders kunnen helpen als er sprake is van kindermishandeling. Zij gaan met het kind en de ouders het gesprek aan over wat er speelt en zoeken samen met hen naar de beste hulp.

Wat kun je doen bij kindermishandeling?

Heb je vermoedens van mishandeling bij een kind? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Kindermishandeling melden doe je bij Veilig Thuis (0800 – 2000,  gratis). Ook als je twijfelt.

>> Meer over kindermishandeling op Brainwiki.nl

Meer over kindermishandeling

>> Richtlijn jeugdhulp kindermishandeling: informatie voor ouders.
Jeugdhulpverleners kijken samen met jou wat ze voor jou en je kind kunnen doen.

>> Veilig Thuis
Maak je je zorgen over de veiligheid van je kind? Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis).

>> Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Informatie over kindermishandeling voor ouders. Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn, of een ander gezin? Hoe praat ik met een kind over wie ik me zorgen maak?

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.