Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gedragsstoornissen (ODD/CD) bij kinderen en jongeren

Jongen klimmuur

Wat is een gedragsstoornis?

Ieder kind wordt weleens ontzettend kwaad. Het kan zijn dat je kind hier vaak last van heeft en dat hij zich dan agressief gedraagt. Hij kan bijvoorbeeld ineens heel erg boos worden omdat hij van jou iets moet doen waar hij geen zin in heeft. Of omdat iemand op school iets tegen hem heeft gezegd. Hij wil dan het liefst gaan schelden of slaan. Vaak weet je kind niet waardoor het komt dat hij zo boos is, en vindt hij het heel erg dat anderen hem hierdoor anders gaan bekijken.

Jongen klimmuur

Het kan zijn dat je kind een gedragsstoornis heeft. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een gedragsstoornis. Iedereen kan het op een andere manier ervaren. Er zijn twee verschillende soorten: Oppositioneel opstandig gedrag (ODD) en Antisociaal gedrag (CD). Deze afkortingen komen voort uit de Engelse benamingen Oppositional Defiant Disorder (ODD) en Conduct Disorder (CD).

Meer over gedragsstoornissen op Brainwiki.nl

Meer over gedragsstoornissen

Beeldverhaal en animatie over gedragsstoornissen

Balans, vereniging voor ouders
Informatie over ODD en CD

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Informatie over gedragsproblemen voor ouders. Waar komt het gedrag vandaan? En hoe kan ik mijn kind helpen?

Terug naar boven
Ik besta!

Berdie Bartels

Het boek gaat over twee totaal verschillende jonge mensen, met compleet andere achtergronden, die niets liever willen dan gezien worden. Ondanks al hun zogenaamde ongewenste gedrag, waardoor ze het stempel lastige puber krijgen opgeplakt. En waardoor ze er beiden keer op keer alleen voor staan.

Herkenning voor pubers en iedereen die hen wel eens lastig vindt.

Bestel ‘Ik besta!’ bij Bol.com

Boos! Rambam Ramla…De boze bui

Reinette Montsma

Wat doe je met een boze bui? Je geeft hem een naam…Rambam Ramla. Het verhaal helpt kinderen en hun ouders omgaan met een boze bui.

Gedragsproblemen bij kinderen

Wegwijzer voor ouders van kinderen met brutaal, boos of agressief gedrag

Walter Matthys en Christine Boersma
Alle kinderen zijn wel eens brutaal. Of boos, omdat ze hun zin niet krijgen. Ze geven andere kinderen wel eens een klap. Of komen veel later thuis dan afgesproken. Dat is niet erg. Dat hoort bij kinderen. We spreken van gedragsproblemen als dit gedrag vaak voorkomt en als het gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind of de omgeving.

Wanneer is het ernstig? En wat zijn de nadelige gevolgen op korte en lange termijn? Hoe  ontstaan gedragsproblemen? En voor ouders de allerbelangrijkste vraag: ‘Wat kan ik er zelf aan doen?’

Bestel ‘Gedragsproblemen bij kinderen’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijzer Gedragsproblemen bij kinderen

Gedragsproblemen bij kinderen

Wegwijzer voor ouders met kinderen (3-13 jaar) met gedragsproblemen. Belangrijkste vraag: ‘Wat kan ik er zelf aan doen?’ In eenvoudig Nederlands en i.s.m. de Ervaringsraad van het Kenniscentrum. Bestellen

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.