Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Eetstoornissen bij kinderen en jongeren

Meisje en jonge vrouw koken samen

Wat is een eetstoornis?

Eten doen we allemaal, iedere dag. Normaal gesproken denk je er bijna niet over na. Als je kind een eetstoornis heeft is dat anders. Hij is dan vaak de hele dag bezig met wat hij moet eten, hoe laat hij moet eten en hoeveel hij mag eten. Doordat hij de hele dag bezig is met denken aan eten, kan het zijn dat hij minder contact heeft met vrienden en vriendinnen.

Meisje en jonge vrouw koken samen

Maar elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een eetstoornis. Iedereen kan het op een andere manier ervaren. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. De meest voorkomende eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en de Eetbuistoornis.

>> Meer over eetstoornissen op Brainwiki.nl

Meer over eetstoornissen

>> Nee-Eten
Vereniging voor ouders van kinderen met chronische voedselweigering en sondevoeding.

>> W-EET
Patiëntenvereniging voor eetstoornissen met als missie om vanuit een onafhankelijke positie actief bij te dragen aan de verbetering van de zorg voor en kwaliteit van leven van mensen met een eetstoornis en hun naasten.

>> Stichting Kiem
Eetproblematiek op de kaart zetten door het organiseren van betere vroegsignalering en hulp. Zodat jongeren die kampen met een eetstoornis weer kunnen groeien, bloeien en dus ‘ontkiemen’. Zodat zij en hun naasten weer vooruit kunnen.
>> Handleiding eetstoornissen voor ouders (pdf)
>> Handleiding eetstoornissen voor brusjes (pdf)

>> Stichting JIJ
Vrijwilligersorganisatie met ervaringsdeskundige hulp voor iedereen met een eetprobleem of eetstoornis en de omgeving.

>> GGZ Standaard Eetstoornissen
Deze kwaliteitsstandaard beschrijft in algemene termen vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg is voor mensen met een bepaalde psychische aandoening. Deze zorgstandaard is bedoeld voor professionals, patiënten en hun naasten en toont de (landelijke) norm waaraan multidisciplinaire, integrale zorg bij psychische aandoeningen moet voldoen. Niet alleen op het gebied van medicatie en behandeling, maar ook met aandacht voor participatie, de omgeving en de organisatie van zorg.

Terug naar boven
Anorexia. De duivel op mijn schouder

Marieke de Winter
Dit boek is samengesteld uit verhalen die auteur Marieke voor haar familie en vrienden bijhield. Nu hoopt ze dat ze met haar verhaal andere mensen kan helpen. Marieke beschrijft hoe ze op jonge leeftijd al met haar gewicht bezig was en hoe haar opname in een kliniek haar geholpen heeft.

>> Bestel ‘Anorexia. De duivel op mijn schouder’ bij Bol.com

Ik ben Alice

Jan Simoen en Alice Dupont
Dit boek gaat over Alice. Ze zit in haar examenjaar. Alice voelt zich dom en maakt zich zorgen over haar leven na de middelbare school. Alice heeft anorexia nervosa. In het boek lees je over de therapie die zij doorloopt. Het is geschreven vanuit Alice, je leest over haar gedachten en emoties.

>> Bestel ‘Ik ben Alice’ bij Bol.com

Ik eet als niemand het weet

Over boulimia nervosa en wat je eraan kunt doen
Jaap Spaans
In dit boek lees je over het verslavende karakter van boulimia, en waarom een probleem moeilijk te doorbreken is. Het boek beschrijft tips en oefeningen om boulimia de baas te worden. Het boek is bedoeld als hulpmiddel voor mensen met boulimia nervosa, en geschikt voor hulpverleners.

>> Bestel ‘Ik eet als niemand het weet’ bij Bol.com

Leven met een eetstoornis

Anita Jansen en Hermien Elgersma
Leven met een eetstoornis laat zien wat je kunt doen om van je eetprobleem af te komen. Met inzichten uit jarenlange ervaring als therapeut en onderzoeker beschrijven de auteurs de realiteit van anorexia nervosa, boulimia nervosa en andere eetstoornissen, zoals de eetbuistoornis. Ze noemen de risicofactoren en beschrijven mogelijke therapieën.

>> Bestel ‘Leven met een eetstoornis’ bij Bol.com

Lucas, het komt dik in orde

Els Vercruysse
Een motiverend prentenboek over een jongen die worstelt met overgewicht. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten die meer willen weten over obesitas, overgewicht, gezonde voeding en beweging.

>> Bestel ‘Lucas, het komt dik in orde’ bij Bol.com

Het meisje in mijn hoofd

Sophie van Gelder
Nette ziet het niet meer zitten. Ze voelt zich vreselijk eenzaam. Ze is pas vijftien, maar de tijd dat ze jong en zorgeloos was lijkt haar eeuwen geleden. Op school wordt ze geplaagd, haar vriendinnen raakt ze langzamerhand kwijt.

>> Bestel ‘Het meisje in mijn hoofd’ bij Bol.com

Mijn allerliefste vijand

Milou van der Horst
Milou van der Horst heeft het schrijven ontdekt toen ze haar ervaringen met anorexia op papier wilde zetten. Ze vond het fijn om haar gedachten van zich af te schrijven. Toen het weer beter ging, besloot ze van haar ervaringen een verhaal te maken. Daaruit ontstond dit boek: Mijn allerliefste vijand.

>> Bestel ‘Mijn allerliefste vijand’ bij Bol.com

Ouders als bondgenoot

James Lock en Daniel le Grange
Help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley-methode
Als ouder is het moeilijk om je kind te zien worstelen met een eetstoornis. Ouders als bondgenoot is een handleiding om een figuurlijk familiefront te bouwen om de ziekte te verslaan. Volledig herstel heeft veel tijd nodig en terugval komt vaak voor. Maar of je kind nu al in behandeling is of het probleem net begint te onderkennen, het moment om in actie te komen is nu.

>> Bestel ‘Ouders als bondgenoot’ bij Bol.com

De overgewicht survivalgids

Annik Simons
De overgewicht survivalgids is geschreven voor kinderen met overgewicht. Er wordt uitgelegd wat overgewicht is en wat obesitas is. Je leest persoonlijke verhalen van anderen en welke gevoelens je erbij kunt hebben als je overgewicht hebt. Er staat wat je zelf kunt doen als je overgewicht hebt.

>> Bestel ‘De overgewicht survivalgids’ bij Bol.com

Vrijheid

Milou van der Horst
Het verhaal van Vrijheid gaat over Femke. Ze heeft een eetstoornis. Ze heeft hiervoor geen behandeling meer. Femke gaat naar Spanje om paardentherapie te volgen. Ze hoopt dat die therapie haar gaat helpen om beter contact te kunnen leggen met vrienden. In Spanje krijgt Femke een zware week. Als je het boek leest krijg je een duidelijk beeld van wat ze doormaakt.

>> Bestel ‘Vrijheid’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.