Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Borderline persoonlijkheidsstoornis bij kinderen en jongeren

Meisjes lachen op het strand

Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Een kind met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan last hebben van verschillende klachten. Wisselende stemmingen bijvoorbeeld; het ene moment is hij heel blij, het volgende moment erg verdrietig. Voor familie en vrienden is het vaak lastig om dat te begrijpen. Je kind kan zelf ook moe worden van die wisselende gevoelens en gedachten.

Meisjes lachen op het strand

Ook kan het zijn dat hij het ene moment iemand heel aardig vindt en elke dag ziet, en die persoon vervolgens plotseling niet meer leuk vindt. Je kind kan zich ook ‘leeg’ voelen: hij weet dan niet meer zo goed wie hij zelf is.

Misschien doet je kind zichzelf weleens pijn, voelt hij zich vaak boos, of doet hij dingen die gevaarlijk kunnen zijn zoals alcohol drinken of drugs gebruiken. Een borderline persoonlijkheidsstoornis wordt meestal rond de puberteit vastgesteld. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.

Meer over borderline persoonlijkheidsstoornis op Brainwiki.nl

Meer over borderline persoonlijkheidsstoornis

Stichting Borderline: contact voor naasten

113 Zelfmoordpreventie
Hier werken hulpverleners die je graag te woord staan als je je zorgen maakt om iemand anders die aan zelfdoding denkt.

Terug naar boven
cover boek Borderline de baas
Borderline de baas

Koos Krook
Het extreme gedrag dat je vaak bij mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis ziet, heeft grote invloed op de mensen om hen hen. Welke factoren zijn van invloed op het ontstaan van borderlinegedrag en hoe kun je als ouder, broer of zus, opa of oma, leerkracht of coach met dit gedrag omgaan.

  • Heldere uitleg borderline
  • Geschreven voor naastbetrokkenen
  • Herkenbare en aansprekende praktijkvoorbeelden

Bestel ‘Borderline de baas’ bij Bol.com

Borderline Belevenissen

Kitty van der Heijden
Snelle stemmingswisselingen, woedeaanvallen en een allesoverheersende angst dat de mensen die ze liefhebben bij hen weggaan. Impulsieve beslissingen, zelfmoordgedachten en het gevoel de controle compleet kwijt te raken. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het leven een emotionele achtbaan, elke dag weer.

Hoe is het om borderline te hebben? En hoe is het om samen te leven met iemand met borderline?

Bestel ‘Borderline Belevenissen’ bij Bol.com

Leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis

S.J. Swaen
Met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaar je vooral een combinatie van problemen op de gebieden van relaties, emoties, impulsiviteit, zelfbeeld en denken. Instabiliteit is daarbij een steeds terugkomend punt. In dit boek lees je over wat een borderline persoonlijkheidsstoornis eigenlijk is, en over het ontstaan, het verloop, de invloed op de omgeving, de mogelijke behandelingen en de toekomstperspectieven.

Bestel ‘Leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis’ bij Bol.com

Omgaan met borderline

Erwin van Meekeren en Hans de Jong
Partner, gezinsleden, vrienden en collega’s zijn genoodzaakt te reageren op de vaak complexe problemen van hun naaste met borderline. Dit boek gaat in op symptomen en wat voor behandelingen er mogelijk zijn, plus adviezen over hoe een betrokkene kan omgaan met iemand met borderline.

Bestel ‘Omgaan met borderline’ bij Bol.com

Wat borderline met je doet

Arthur Hegger
Een borderline persoonlijkheidsstoornis kan moeilijkheden in relaties veroorzaken. Familie, vrienden en collega’s weten zich geen raad met de heftige emotionele reacties. Terwijl degene met borderline het gevoel heeft zich bij niemand echt veilig te voelen, iemand te verliezen met wie je een band hebt.

Bestel ‘Wat borderline met je doet’ bij Bol.com

De borderlinedans

Anthony Walker
Psychiater Anthony Walker was getrouwd met een vrouw met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Hij schreef een verslag van zijn relatie; van de eerste ontmoeting tot het eind van zijn problematische huwelijk. In dit boek geeft hij weer hoe moeilijk het is om te leven met iemand met een borderlinestoornis, en tegelijk hoe ellendig iemand zich voelt die eraan lijdt.

Bestel ‘De borderlinedans’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie bij borderline persoonlijkheidsstoornis

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.