Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Aanhoudende lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren

Jongen springen modderplas duinen

Wat zijn aanhoudende lichamelijke klachten?

Er zijn verschillende voorbeelden van aanhoudende lichamelijke klachten. Je kind kan hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spierpijn of pijn in zijn gewrichten hebben. Het kan ook zijn dat sommige dingen aan zijn lijf ineens niet meer goed werken. Bijvoorbeeld verlamming, dingen vergeten, moeite hebben met praten of slikken. Je kind kan ook moe of misselijk zijn, last hebben van zijn maag of darmen, of duizelig zijn. Misschien moet hij door deze of andere klachten (een tijdje) stoppen met school of hobby’s. Hij kan zich hierdoor alleen voelen, bang of bezorgd zijn.

Jongen springen modderplas duinen

Wanneer je kind dit soort klachten heeft kan het zijn dat de behandelaar uitlegt dat het om een somatisch-symptoomstoornis gaat. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.

Meer over aanhoudende lichamelijke klachten op Brainwiki.nl

Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten (NALK)

NALK is een netwerk van instellingen en professionals op het gebied van aanhoudende lichamelijke klachten.
Bekijk de website van NALK.

Meer over aanhoudende lichamelijke klachten

NALK
NALK is een website die kennis, scholing en onderzoek over de behandeling van mensen met aanhoudende lichamelijke klachten bij elkaar zet.

ALKnieuws.nl
Op ALKnieuws.nl staat nieuws rondom ALK. De website is van Lineke Tak (psychiater en onderzoeker), Birgit aan de Stegge (voorheen neuroloog en nu ouderenpsychiater) en Maartje van den Berg (kinderarts en projectleider van Polikliniek SAMEN).

GGZ Zorgstandaard Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Deze kwaliteitsstandaard beschrijft in algemene termen vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg is voor mensen met een bepaalde psychische aandoening. Deze zorgstandaard is bedoeld voor professionals, patiënten en hun naasten en toont de (landelijke) norm waaraan multidisciplinaire, integrale zorg bij psychische aandoeningen moet voldoen. Niet alleen op het gebied van medicatie en behandeling, maar ook met aandacht voor participatie, de omgeving en de organisatie van zorg. 

Terug naar boven
Mijn beschermende brein

Kitty Rumping en Ramona van Bakkum
Waarom voelen wij pijn? En hoe werken onze hersenen, zodat wij die pijn kunnen voelen? In dit boek lees je wat de rol van ons brein is bij het voelen van pijn: lichamelijke pijn én pijn veroorzaakt door stress of angst. ‘Mijn beschermende brein’ is een interactief boek voor kinderen en ouders om pijn te kunnen begrijpen, herkennen en verminderen.

Bestel ‘Mijn beschermende brein’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie en heeft aanhoudende lichamelijke klachten

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.