Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoe lang zal ik risperidon moeten innemen?

Bij een eerste psychose zal je meestal één of twee jaar nadat je je weer beter voelt kunnen proberen te stoppen. Soms mag dit al eerder. Dit mag alleen in goed overleg met je behandelaar.

Als je je beter voelt na een manie, en de ergste onrustige klachten zijn verdwenen, kan je risperidon in overleg met je behandelaar langzaam afbouwen. Soms is het nodig om risperidon nog een tijdje te gebruiken na het weggaan van de klachten.

Als je de risperidon gebruikt bij moeite met omschakelen of veranderingen (waardoor je snel boos of angstig wordt, bijvoorbeeld bij autisme), is het ook goed om met je behandelaar vaste evaluatiemomenten af te spreken. Daarna beslissen jullie samen of je nog moet doorgaan met de risperidon, of dat je het kunt afbouwen. Bij deze reden van gebruik is de risperidon meestal tijdelijke medicatie (half jaar tot een jaar) waarbij de medicatie je kan ondersteunen in een moeilijke periode.

Als je door risperidon geen tics meer hebt, is het goed om met je behandelaar vaste periodes (bijvoorbeeld een half jaar) af te spreken waarna jullie met elkaar beslissen of je doorgaat met het gebruik van risperidon of dat het afgebouwd kan worden.