Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Een project opzetten met het Kenniscentrum, hoe werkt dat?

Kinderen leggen hun handen op elkaar

Het hoe en waarom van het Kenniscentrum als samenwerkingspartner

Idee voor een project in de jeugdhulp? Denk dan eens aan samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Of het nu gaat om onderzoek of nieuw voorlichtingsmateriaal ontwikkelen: beleidsmedewerker en onderzoeker Marieke Zwaanswijk schrijft mee met de subsidieaanvraag. Ook daarna draagt het Kenniscentrum actief bij aan het project. Marieke: “Onze rol kan heel verschillend zijn. Van resultaten verspreiden via ons netwerk, tot samen een e-learning ontwikkelen bijvoorbeeld.”

Iedereen met een idee kan aankloppen bij het Kenniscentrum, benadrukt Marieke Zwaanswijk: “Dat geldt voor onze leden, maar ook voor andere jeugdprofessionals die samen met ons een project willen doen en daar subsidie voor willen aanvragen. Niet alleen onderzoekers, ook bijvoorbeeld behandelaren kunnen bij ons terecht.”

Er zijn weinig beperkingen aan de ideeën waar het Kenniscentrum mee aan de slag kan gaan, vult Marieke aan: “Het is breder dan alleen kinder- en jeugdpsychiatrie. Zolang het doel maar raakt aan het verbeteren van de zorg voor kinderen en jongeren met psychische problemen, of kinderen helpen om beter op te groeien. Dat omvat meer dan alleen onderzoek, het kan ook een project zijn met een concreet resultaat, zoals een training of voorlichtingsmateriaal.”

Beeldverhalen over psychische problemen

Wat kan een samenwerking opleveren?

Het project ‘Beeldverhalen: psychische problemen begrijpelijk in beeld gebracht’ is een voorbeeld van een gezamenlijk project. Samen met Pharos en Levvel ontwikkelde het Kenniscentrum begrijpelijk informatiemateriaal voor jongeren met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Het eindresultaat? Vijf beeldverhalen en animaties over veelvoorkomende psychische problemen: ADHD, autisme, depressie, gedragsproblemen en trauma.

Lees er alles over

Het Kenniscentrum inschakelen: waarom?

Hoe ziet samenwerken met het Kenniscentrum er precies uit? Marieke: “Het Kenniscentrum helpt bij het schrijven van de aanvraag en blijft vervolgens actief betrokken bij het project. Onze rol kan per keer heel verschillend zijn. Wij nemen een deel van het werk uit handen, en bieden een frisse blik. Mensen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van mijn eigen ervaring en expertise als onderzoeker. Ik kijk kritisch mee naar aanvragen en projecten: dat wordt vaak gewaardeerd.”

Ook kan het Kenniscentrum ondersteunen bij het organiseren van een bijeenkomst, vervolgt Marieke: “Zoals een eindsymposium of een focusgroep waarbij we experts uit ons netwerk bij elkaar brengen om een bepaald thema te bespreken. Een ander belangrijk voordeel voor mensen die met ons samenwerken zijn ons grote bereik via de website, nieuwsbrief en social media, en ons uitgebreide netwerk van experts.”

E-learning Transitiecoach LVB

Wat kan een samenwerking opleveren?

Een ander voorbeeld is de e-learning Transitiecoach LVB, die het Kenniscentrum samen met een aantal andere partijen ontwikkelde en testte. Transitiecoach LVB is bedoeld voor coaches die jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen begeleiden bij de overgang naar volwassenheid. Bij dit project zijn behandelaren en jongeren zelf actief betrokken.

Lees alles over dit project

Mensen samenbrengen

“Vanuit mijn achtergrond als onderzoeker weet ik dat subsidieaanvragen schrijven tijdrovend is, vertelt Marieke. “Ik heb nu de luxe dat aanvragen schrijven mijn belangrijkste taak is, en ik heb de tijd om de subsidieoproepen goed in de gaten te houden.” Er komen regelmatig mensen met een idee, maar er is ruimte voor meer aanvragen en projecten. “Veel professionals weten niet dat ze hiervoor bij ons terecht kunnen; veel aanvragers komen ‘via via’ bij ons uit. Namens het Kenniscentrum nodig ik iedereen met een idee uit om contact op te nemen!”

Idee voor een project? Neem contact op!

Loop je al een tijdje rond met een idee, maar heb je geen tijd om er zelf mee aan de slag te gaan? Het Kenniscentrum neemt graag een deel van het werk uit handen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Susan Meijer via s.meijer@kenniscentrum-kjp.nl.

Susan Meijer

Tags