Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Begrijpelijke informatie voor jongeren over psychofarmaca

Begrijp je medicijn

Het vakblad PiL voor (ziekenhuis)apothekers en huisartsen besteedt met een verdiepend artikel aandacht aan Begrijp je medicijn: dé online vraagbaak voor jongeren over medicatie bij psychische klachten. Goede informatie over medicatie draagt bij aan verantwoord gebruik ervan. Jongeren, ouders en zorgverleners hebben behoefte aan betrouwbare informatie over psychofarmaca, die begrijpelijk is voor jongeren en die aansluit op hun vragen. 

Wat is PiL?

PiL biedt praktijkgerichte nascholing voor apothekers, huisartsen en ziekenhuisapothekers, gericht op de samenwerking in de eerste lijn. Het bijbehorende vakblad verschijnt vier keer per jaar. In ieder nummer is er extra aandacht voor een speciaal onderwerp. Editie 2 van dit jaar zet het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie in de schijnwerpers met een artikel over Begrijp je medicijn, geschreven door Kenniscentrum-collega’s.

Dé online vraagbaak over medicatie

“Hoe kies ik met mijn behandelaar welk medicijn ik ga gebruiken?” “Mag ik wat extra innemen als ik me niet goed voel?” Veel jongeren – en ouders – hebben vragen over medicijngebruik bij psychische klachten. Daarom ontwikkelde het Kenniscentrum samen met jongeren, ouders en experts de online wegwijzer Begrijp je medicijn. Jongeren en ouders vinden er duidelijke en betrouwbare antwoorden op hun vragen, en praktische tips: hoe kies je voor, praat je over en leef je met je medicijn?

``Zorgverleners dreigen weleens te vergeten dat gewone mensen sommige kennis niet hebben.``

Ervaringsdeskundige jongere

Lees het artikel in PiL

Je webbrowser kan geen pdfs tonen. Je kunt het artikel downloaden.

“Lang niet alle uitleg die ouders en kinderen in de behandelkamer krijgen blijft hangen. Ik geef dan mee: lees thuis rustig verder op Brainwiki. Dan bespreken we daarna verder wat je wil doen.”

Alice Fonseca Barreto (Kinder- en jeugdpsychiater bij De Praktische GGZ)

Download de flyer

En open het gesprek over medicatie

Bekijk als eerste kennismaking de flyer van Begrijp je medicijn. Met een notitievak waar behandelaars de naam van het medicijn kunnen opschrijven voor jongeren en ouders. Wilt u gedrukte flyers ontvangen, voor gebruik in de spreekkamer bijvoorbeeld? Mail dan naar communicatie@kenniscentrum-kjp.nl.

Tags