nieuwsDe opmars van leefstijlpsychiatrie: ‘Het begint bij bewustwording’ Binnen de jeugd-ggz is er steeds meer aandacht voor leefstijlpsychiatrie binnen de behandeling. Hoe verweef je als behandelaar praktische adviezen over leefstijl in de behandeling? En hoe worden die adviezen ontvangen? Verpleegkundig specialist GGZ Mieke en ervaringsdeskundige Zovian vertellen erover.
nieuwsNieuw lid: Expertisecentrum Transculturele Therapie Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie verwelkomt haar nieuwe lid: Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT). Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen hier terecht met psychische of psychiatrische problemen.
nieuwsPraktijkstandaard Psychotische stoornissen geactualiseerd De volledige praktijkstandaard Psychotische stoornissen is nu geactualiseerd in samenwerking met de experts en Geneesmiddelencommissie die verbonden zijn aan het Kenniscentrum. In deze praktijkstandaard kunnen zorgprofessionals nu de laatste informatie vinden over diagnostiek en behandelingen van psychoses. In dit artikel worden enkele vernieuwingen uitgelicht.
nieuwsDe kern van precisiepsychiatrie volgens kinder- en jeugdpsychiater Hilgo Bruining (interview) Per kind begrijpen waarom de ontwikkeling van het brein anders is verlopen. Dat is volgens hoogleraar neurobiologische ontwikkelingsstoornissen en kinderpsychiater Hilgo Bruining de kern van precisiepsychiatrie. Maar het gaat om meer dan het juiste medicijn voor het juiste kind. Het betekent voor hem ook: preciezer werken.
nieuwsInterview: Jeugdhulp op de schop met Ramón Lindauer en Maya Hofhuis Jeugdhulp moet anders, vinden Ramón Lindauer en Maya Hofhuis. Ze buiten zich over de vraag: Hoe kunnen we praktijk nog meer verbinden met wetenschap? En hoe zou dat er in 2030 uit kunnen zien? Ramón Lindauer, hoogleraar Amsterdam/UMC en bestuurslid van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, en Maya Hofhuis, orthopedagoog-generalist, doen hun woord in het interview met NVO.